woensdag 30 mei 2018

washi

Ook papier valt onder de noemer 'textiel'; het wordt evenals textiel van vezels gemaakt.

Washi is Japans papier dat al eeuwenlang op dezelfde traditionele manier wordt gemaakt. Het is erg sterk en duurzaam en heeft een mooie onregelmatige textuur.


Washi wordt gemaakt van drie verschillende planten: kozo, mitsumata en ganpi en elk geeft een ander resultaat. Papier gemaakt van kozo (papiermoerbei) is het sterkst en meest transparant. Dit wordt o.a. gebruikt voor de bekende Japanse schuifdeuren en kamerschermen.


Het stevige handgeschepte papier dient al eeuwen als een ondergrond voor de Japanse blokdruk en ook Rembrandt en zijn tijdgenoten experimenteerden al met washi, dat in die tijd werd meegenomen door de VOC. Nederland was toen het enige land dat handel dreef met Japan.

Sinds de opening van Japan tot de rest van de wereld, halverwege de negentiende eeuw, hebben meer kunstenaars, zoals Picasso en Chagall, het papier ontdekt en tegenwoordig is het ook niet meer weg te denken uit de wereld van 'arts and crafts'.


De modeontwerper Issey Miyake heeft kleding van washi in zijn collectie.


Dit zijn de iconische lichtsculpturen van de kunstenaar Isamu Noguchi, ook van washi gemaakt.

Op onderstaand Unesco filmpje is het mooie traditionele productieproces te zien van sekishu-banshi, dat op de werelderfgoed lijst staat.1 opmerking:

  1. Alweer zon bijzonder materiaal! Ik ken wel het kozopapier maar dit nog niet. leuk dat je dit steeds aan ons laat zien.

    BeantwoordenVerwijderen