zaterdag 19 mei 2018

Kogin Zashi

Als Quilters en Borduurders kennen we vast allemaal Sashiko, het traditionale Japanse doorstikwerk. En daar aan verwant is  Hitomezashi, een vorm die je ook nog wel in de boekjes vindt.  Recent zie je regelmatig de Boro-techniek,  die in Japan veel wordt gebruikt voor het verstellen van textiel of hergebruik van restanten.
Afgelopen week liep ik aan tegen nog een andere Japanse doorstikvorm:  Kogin Zashi of verkort Kogin.
Had ik na veel jaren textiel (waaronder Sashiko) nog nooit eerder van gehoord.

Op de website van TRC-Leiden blijkt er wat informatie over te staan. Kogin is ontwikkeld door de boeren in het district Tsugaru in het noordelijk deel van Honshu (dat grote Japanse eiland). De patronen zijn altijd geometrisch  en ze worden gemaakt door middel van horizontale lijnen. Er wordt dus gewerkt met lange draden en er moet heel wat geteld worden om alles goed te laten kloppen.
Verschillende dorpen hebben dan weer verschillende patronen vaak. Hieronder nog een plaatje van hoe Kogin er uitziet. Het lijkt me een heel karwei!


Volgens de informatie van TRC-Leiden was Kogin aan het begin van de 20e eeuw bijna uitgestorven maar vanaf  1932 hebben mensen van de Mingei-beweging gewerkt aan het terughalen van de kennis en het weer laten toepassen van deze oude technieken. De Mingei-beweging richtte zich op het versterken van volkskunst in het algemeen en textiel hoorde daar vanzelfsprekend bij.
Tegenwoordig worden in Japan de patronen ook industrieel weer steeds meer toegepast in o.a. kleding, tassen, gordijnen, kussens e.d. en het is zelfs best weer modieus geworden.

Op de website Japan is Fun kun je een handleiding vinden voor het maken van Kogin.


Met een uitleg in het Nederlands!

En terwijl ik zo aan het googlen ben struikel ik over nog een andere vorm van Sashiko: Hishizashi. Maar daarover een andere keer meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten