dinsdag 29 mei 2018

HishizashiOok Hishizashi blijkt een aparte stroming te zijn in het Sashiko-borduren.
Zoals in een eerdere post duidelijk werd hebben we inmiddels de 'gewone' Sashiko, de Hitomezashi, Boro, Kogin zashi en dan nu deze vorm.

Nanbu Hishizashi - Nanbu ruitsteken- is een vorm van traditioneel borduurwerk uit het noordoosten van het grootste eiland van Japan.
Het is door boeren ontwikkeld in de Edo-periode, tussen ca. 1600 en 1850, en is bedoeld om kleding te versterken en verfraaien.

Nanbu Hishizashi gebruikt alleen ruitpatronen en daar zijn er ongeveer 400 van. Er kunnen allerlei ontwerpen worden gemaakt door de patronen te combineren en natuurlijk ook door verschillende kleuren draden te gebruiken. Hieronder een foto van waar dat toe kan leiden!
Net als bij de andere Sashikovormen wordt katoenen garen gebruikt.
In elk Hishizashipatroon wordt de steken gemaakt over een even aantal weefseldraden, in tegenstelling tot Kogin waarin juist een oneven aantal draden wordt gebruikt.

Voor wie op zoek wil naar meer informatie: TRC-Leiden kan je op weg helpen.

Ook heel interessant is de website van koginbank, waar allerlei informatie en ook patronen op staan van zowel Kogin als Hishizashi. Onderstaand Hishizashipatroon komt daar ook vandaan. Altijd leuk om eens mee te spelen! Het is een Japanse site met veel Engelse tekst erop. En met een beetje gezond verstand is er wel uit te komen.

Nambu HishizashiGeen opmerkingen:

Een reactie posten