zaterdag 5 mei 2018

'handmade in prison' - handwerken als therapie


Het is algemeen bekend dat handwerken heel therapeutisch kan zijn. Een overduidelijk voorbeeld hiervan geeft de organisatie Fine Cell Work in Groot-Brittanniƫ.

Fine Cell Work, twintig jaar geleden bedacht door Lady Anne Tree, is een mooi en succesvol project waarbij gedetineerden in zo'n 32 Britse gevangenissen door ervaren vrijwilligers handwerktechnieken worden geleerd, zodat zij in staat zijn om op een bekwame manier allerlei handwerkpakketten te maken. Deze pakketten, van geborduurde kussens tot quilts, worden ontworpen door bekende ontwerpers die het project ondersteunen. De resultaten worden verkocht en de opbrengst gaat naar de gevangenen zelf.


Het doel van dit project is te zorgen dat gevangenen, tegen de tijd dat zij hun straf hebben uitgezeten, een vak hebben geleerd en geld hebben kunnen sparen. Dit moet er toe bijdragen dat ze niet terugvallen in criminaliteit. Ook geeft het hun veel voldoening om iets te maken (voor velen van hen is het de eerste keer dat ze iets van begin tot eind afmaken) en er geld mee te verdienen. Het verhoogt hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen en door bijvoorbeeld het werken in opdracht houden de gedetineerden het gevoel toch nog verbonden te zijn met de buitenwereld.

Er wordt hard gewerkt, het afgelopen jaar werden er zo'n vijf duizend producten gemaakt. De handwerkers (97% van hen zijn mannen) werken zo'n 24 uur per week wanneer zij opgesloten zitten in hun cel. Opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld hotels, kerken, erfgoedgebouwen zoals Dover Castle, interieur ontwerpers en kunstenaars als Ai Weiwei en Gavin Turk.


Deze quilt was een commissie voor het V&A museum in Londen en is door de gevangenen zelf ontworpen. Het was wel jammer voor hen dat ze hem niet zelf konden gaan bekijken toen hij werd tentoongesteld.

In onderstaand filmpje vertellen gedetineerden hoe het handwerken hun leven positief heeft veranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten