maandag 23 april 2018

Voorjaarssymposium 2018 Textielcommissie : ZIJDE





Op donderdag 12 april was het weer zover: het halfjaarlijkse symposium van de Textielcommissie. Deze keer met het onderwerp Zijde.

Zo’n symposium dag bestaat uit een aantal lezingen afgewisseld met korte flitspresentaties. Wat valt er toch veel te leren! Ik weet toch redelijk veel van Textiel, maar ik heb enorm veel interessante, voor mij onbekende, zaken gezien en gehoord.

Het is altijd weer knap van de organisatie om rond het gekozen thema zoveel waardevolle informatie te verzamelen.

De verschillende onderwerpen nodigden uit om er meer over te weten te komen. Daarom heb ik meer informatie proberen te vinden op het wereldwijde web en waar mogelijk links toegevoegd. Hieronder dus een uitgebreid verslag.




We begonnen met de anatomie van de zijdevezel.
Nooit geweten dat de zijdevezel driehoekig is en er zachte en hardere stukjes in het filament zitten. Wel logisch als je bedenkt dat de zijdeworm ( Bombyx Mori ) de zijdedraden spint vanuit zijn kop die hij in een figuur 8 beweegt. De dubbele draad vormt zich langzaam, de harde stukjes, en sneller, de zachte stukjes. Hierdoor heeft de zijde allerlei eigenschappen, die niet gemakkelijk na te maken zijn.

Hier een filmpje over hoe zijde van de zijderups wordt geproduceerd.






The Secret of Silk
Over het “imiteren” of namaken van zijde vertelde prof. Fritz Vollrath in zijn lezing ‘ The secret of silk” ’s middags heel uitgebreid. Er wordt allerlei onderzoek gedaan naar de productie en eigenschappen van zijde en hoe deze met behulp van Nanotechnologie toe te passen in nieuwe stoffen en in de ( medische ) wetenschap. Een fascinerend onderwerp!.



Gesjoemel en bedrog
Dit is van alle tijden. Sjoukje Colenbrander vertelde over allerlei manieren van gesjoemel met zijde in vroeger tijden. Van verzwaren met water van de balen zijde door de zijdehandelaar tot bedrog door de zijdewindsters en het meeweven van ander materiaal door de wevers.




Zijdevilt
Heel apart was het verhaal van Ien Rappoldt over de productie van zijdevilt in zuidwest China.



Hier worden zijderupsen gekweekt , waarbij voorkomen wordt dat de rupsen cocons maken, door ze dag en nacht te bewaken en steeds op te pakken en terug te zetten. Hierdoor ontstaat een laag zijdespinsel, zijdevilt. Hiervan worden nog steeds prachtige klederdrachten gemaakt.


Een interessant gegeven is dat er ook nu nog nieuwe klederdrachtkleding wordt gemaakt met de euwenoude motieven, maar met de technieken van deze tijd. Zo zijn er gedrukte en machinaal geborduurde kledingstukken waarbij ieder detail zorgvuldig gekopieerd is.




Canton Mud Silk
Een ander bijzonder materiaal. Spreker Loan Oei droeg een hes van dit materiaal dat licht, duurzaam, koel, waterstotend en soepel in gebruik is.
In de Chinese provincie Guandong, grenzend aan de Zuid-Chinese Zee, ligt Shunde, de enige plek op aarde waar de mud silk geproduceerd wordt. De subtropische rivierdelta’s bevatten ijzerhoudende modder die zich kan hechten op zijde. Vanaf de 5e eeuw, tijdens de Ming dynastie, houdt men zich al bezig met dit proces van zijdebewerking.



Hieronder vind je enkele filmpjes over het onderwerp.









Seyden stof
Recycling en hergebruik is in. Maar ook dit blijkt van alle tijden. Drs Rene Lugtigheid vertelde over hergebruik van stoffen in de 18e eeuw. Een tweedehands zijden jurk werd verkocht voor 218 gulden ( een jaarloon lag rond 300 gulden ). Hieruit blijkt dat de stof erg kostbaar was.
Aan sporen in diverse overgebleven kledingstukken kan men zien dat naden losgehaald zijn en er een ander model van gemaakt is. Bv van een Robe Francaise werd later een koormantel gemaakt. Dit kon omdat de stof bij plooien niet ingeknipt werd maar dubbelgenaaid.






Zijde uit zee aan de zuurstof
Deze lezing van drs Marijke de Bruijne ging over de kleding en materialen , gevonden in het Texelse scheepswrak.

Marijke heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om zijde in zuurstofloze toestand te bewaren en of dit het materiaal beter zou conserveren voor de toekomst.
Er zijn nog geen eenduidige conclusies te trekken en het onderzoek wordt elders voortgezet.


Al met al een zeer inspirerend dag!

We kijken al uit naar het Najaarssymposium over Non-wovens op 8 november.





voor meer informatie over de textielcommissie
www. textielcommissie.nl












foto’s: Sabine Bolk

tekst:  Marijke van Welzen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten