Symbolische betekenis
De mooiste creaties passeren de revue: voorbeelden uit Nederlandse mode van vroeger en nu, antieke liturgische gewaden en topstukken uit onder meer de Turkse, Griekse, Irakese en Syrische cultuur. Daar heeft borduurkunst een belangrijke symbolische betekenis bij onder meer geboorte, huwelijk en dood. Ook religie en de zon, als brenger van het leven, zijn onderwerpen die - vaak met veel virtuositeit - verbeeld worden.
“Borduurkunst heeft een belangrijke symbolische betekenis...”

Selectie
Het is een bijzondere selectie uit museale en particuliere collecties, naar de keuze van gastconservator Linda Hanssen, expert op het gebied van textiel. Bruikleengevers zijn onder meer het Textile Research Centre in Leiden, Museum Catharijneconvent in Utrecht, het Gemeentemuseum Den Haag en Brokaat in Kortenhoef.
Kunstzinnig
Een aantal hedendaagse beeldend kunstenaars toont recent werk waarin borduurtechniek wordt gebruikt. In de tentoonstelling vormen zij het bewijs dat borduren, op het allerhoogste kunstzinnige niveau toegepast, tot spectaculaire resultaten kan leiden. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Mariëlle van den Bergh, Dorothée van Biesen, Barbara Broekman, Malou Busser, Cora de Kok, Pauline Nijenhuis, Karola Pezarro, Barbara Polderman, Tilleke Schwarz, Rob Scholte en Sylvia Terwisscha van Scheltinga.
MerkWaardig
Speciaal voor deze tentoonstelling hebben leden van vereniging MerkWaardig werken geborduurd met het thema ‘Hollands Glorie’. De werken laten een grote diversiteit in technieken en interpretatie van dit onderwerp zien en vormen een mooie afspiegeling van de vereniging die dit jaar haar 30-jarige jubileum viert. De werken variëren van moderne en traditionele merklappen tot objecten zoals een pronkrol of een borduurboek. Het Gorcums Museum zal gedurende de tentoonstellingsperiode borduurmiddagen en workshops organiseren.
Interactieve installatieBeeldend kunstenaar Marijke Bongers ontwikkelt in het museum (vanaf 9 mei) en in de bibliotheek (vanaf 7 april) een interactieve installatie waarbij verbindingen en het beantwoorden van vragen centraal staan. Iedereen is welkom mee te doen, zodat één groot gezamenlijk kunstwerk ontstaat. Op woensdagochtend zijn er geregeld 'artist-dates'. Zie voor informatie: www.ecotextilestudio.nl/calendar
Opening
De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 7 april in de Grote Kerk, tegenover het museum.
14.30 inloop
15.00 ontvangst en welkom, door conservator Rob Kreszner
15.10 swingend openingsprogramma met:
- Gamberro; een energieke, jonge percussiegroep uit het Zuiden des Landsch
- een borduurperformance door leerlingen van het Gorcumse Fortes Lyceum
- Mara Eisenberg, voorzitter van de jubilerende vereniging MerkWaardig
- Linda Hanssen, expert op het gebied van textiel, gastconservator van de expositie
Meer informatie:
https://www.gorcumsmuseum.nl/tentoonstellingen/484-voor-de-draad-ermee
Geen opmerkingen:
Een reactie posten