woensdag 11 april 2018

Duurzaam textiel: suikerDe textielindustrie is enorm belastend voor het milieu en er wordt hard gezocht naar ‘schonere’ textielsoorten. Er zijn al veel alternatieven op de markt gekomen, o.a. ingeo.Ingeo is een synthetische stof gemaakt van gefermenteerde suikers van planten, meestal mais. Van de suikers wordt een soort plastic pellets gemaakt, waar van alles mee gemaakt kan worden, onder andere kleding. Voor de productie van ingeo is ongeveer half zoveel energie nodig als voor de productie van katoen. In tegenstelling tot andere synthetische stoffen wordt voor de productie van ingeo geen aardolie gebruikt. Er wordt veel onderzoek gedaan om in plaats van uit mais, de suikers uit andere bronnen te halen, bijvoorbeeld uit landbouwafval, zodat het ingeo nog duurzamer wordt. 

De pluspunten van ingeo textiel zijn o.a. dat het sterk is, het ademt meer dan polyester, het is kleurecht, vlekwerend, het krimpt niet, is sneldrogend, het kreukt en het is biodegradeerbaar, het blijft dus niet jarenlang in het milieu aanwezig zoals veel andere synthetische stoffen. Vanwege al deze positieve eigenschappen wordt het textiel inmiddels op grote schaal gebruikt in de kledingindustrie.

Door al het onderzoek wat er tegenwoordig wordt gedaan om een alternatief te vinden voor de milieu belastende textielindustrie is er, naast de materialen die in deze serie besproken zijn, o.a. ook al textiel gemaakt van de ananasplant (Pinatex als vervanger voor leer), melk, algen, zeewier en wie weet wat er in de toekomst nog meer ontdekt gaat worden om de textielindustrie wat meer duurzaam te maken.

In de Filipijnen wordt al generaties lang textiel gemaakt van de bladeren van de ananasplant. Hieronder een filmpje waarin het traditionele productieproces is te zien.


2 opmerkingen:

  1. Alweer fijn om te lezen dit bericht! Super wat er gemaakt kan worden, van suiker riet en ananas. Dank Meta !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat bijzonder hoe die vrouwen met eindeloos geduld zo'n mooie lap kunnen weven uit natuurlijk materiaal!

    BeantwoordenVerwijderen