woensdag 4 april 2018

Duurzaam textiel: bananen
De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren. De katoenteelt wordt beschouwd als het meest milieuonvriendelijke landbouwproduct. Het verbruikt ontzettend veel water en er worden veel giftige stoffen voor gebruikt. Vandaar dat er tegenwoordig veel aandacht is voor alternatieve textielsoorten en het ontwikkelen van materialen, die op een duurzame manier kunnen worden geproduceerd. Er zijn de laatste jaren al tal van verschillende alternatieven voor het traditionele textiel op de markt gekomen. Een daarvan is 'bananentextiel'.Al eeuwenlang wordt de bast van de bananenplant gebruikt om textiel van te maken. De stugge vezels aan de buitenkant zijn geschikt om bijvoorbeeld touw en matten van te maken en de binnenste vezels zijn heel zacht. Maar de vezel raakte uit de gratie door de toenemende populariteit van katoen en zijde.

Door de huidige belangstelling voor alternatieve textielsoorten is het gebruik van de bananenvezel echter weer in opkomst en wordt gebruikt voor een groot aantal producten, van theezakjes tot autobanden, maar ook de mode-industrie heeft het materiaal weer ontdekt, hoewel het nog niet op grote schaal wordt toegepast.Omdat bananenplanten maar één keer vrucht dragen worden ze steeds vervangen door jongere scheuten. Waar de oude planten eerst werden weggegooid of verbrand als restafval worden ze nu steeds meer gebruikt om er textiel van te maken. 

De bananenvezel heeft veel positieve eigenschappen. Het behoort tot een van de sterkste vezels die er zijn. Ze hebben een natuurlijke glans en lijken daardoor op zijde. Textiel van deze vezels is licht van gewicht en vochtregulerend.

Een ander groot voordeel van bananentextiel is dat de bananenplantages op deze manier een opbrengst opleveren van zowel fruit als textiel, terwijl de katoenplantages alleen katoen leveren en op grote schaal zou de productie van bananenvezels uiteindelijke goedkoper zijn dan die van linnen of katoen. 

Hieronder een Japans filmpje waarin een prachtige lap van bananenvezel wordt gemaakt.


Volgende keer: 'suiker'.

5 opmerkingen:

 1. Heel interessant , om dit te lezen, en prachtig het filmpje! Wie weet komt het er steeds meer in! Bv. weer een bananen rokje ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi om te zien. Maar dit wordt geen kleding voor de primark. Stoppen met katoen zien als goedkoop wegwerp artikel zou ook al veel schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig filmpje, wat een werk en wat een geduld.Mooie lappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige video, graag meer van dit soort informatie !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. in Suriname wordt nu ook van bananenvezel allerlei exclusieve producten gemaakt. Kijk op fb Go Bana Suriname en website www.gobanasuriname.com, inclusief webshop.Ondernemende en natuurbewuste vrouwen werken thuis met de bananenvezel en krijgen daarmee extra inkomsten.

  BeantwoordenVerwijderen