dinsdag 3 april 2018

De ShukaDe Shuka doek is de traditionele kleding van de Maasai, een semi-nomadisch volk in Oost-Afrika. De vertaling voor het Maasai woord ‘shuka’ is ‘laken’. Naast de kleurige kralensnoeren en staf is ook de rode, om het lichaam geslagen shuka doek kenmerkend voor de Maasai. Naast rood komen echter ook blauwe, gestreepte en geruite doeken voor. De stof is sterk, duurzaam en dik en bestand tegen het leven in een woestijnachtig gebied.

 


Maar hoewel de shuka wordt beschouwd als de traditionele kleding, gaat die traditie nog niet zo heel ver terug. Voor de kolonisatie van Afrika droegen de Maasai kleding, gemaakt van schapen en kalfsleer, die pas in de jaren zestig werd vervangen door commerciële katoenen stof. Maar hoe en waarom ze voor de shuka doek kozen is niet helemaal duidelijk en er zijn verschillende theorieën. 


Een daarvan is dat de doeken werden meegenomen door de Schotten tijdens het koloniale tijdperk; dit zou de geruite patronen kunnen verklaren. Tegenwoordig wordt de shuka stof geproduceerd in Dar es Salaam maar ook zelfs in China en het ironische is dat de Maasai deze ‘Original Maasai Shuka’ uit China ook werkelijk dragen.


De laatste jaren wordt de shuka doek steeds vaker gezien in de modewereld, zoals deze Louis Vuitton outfit.

Hieronder een video waarin twee aardige jongens uitleggen hoe de shuka doek wordt gedragen.

1 opmerking:

  1. Wat een leuk en interessant bericht ! Ik kende de doeken van de Maasai wel, maar nog nooit zo leuk gepresenteerd.Dank!

    BeantwoordenVerwijderen