zondag 22 april 2018

De nalatenschap van Ineke Tirion


Van Herman Beijerinck, broer van Ineke Tirion die jarenlang een drijvende kracht was achter STIDOC, ontvingen we het volgende bericht:

Mijn zusje Ineke Tirion – Beijerinck hield van verzamelen: boeken, klokken, ceramiek, antiek, grafiek, schilderijen, design, haar hele huis was hiermee gevuld. Nu is het moment om afscheid hiervan te nemen. In haar testament heeft Ineke haar inboedel als legaat vermaakt aan mijn broer Jan en mijzelf, niet als bezit voor ons, maar met de opdracht om haar inboedel te verkopen en met de opbrengst ervan het culturele leven in Nederland d.m.v. schenkingen te steunen en te stimuleren, in de meest ruime zin. Definitieve keuzes zijn nog niet gemaakt. Wel zijn er al oriënterende gesprekken geweest met de directeur van het Haags Gemeentemuseum over een bijdrage aan de aankoop van een schilderij van Jean Brusselmans, een Belgische expressionist van wie er nu een tentoonstelling loopt in het museum. Daarnaast zijn wij ons aan het oriënteren op andere opties.
In het kader van deze 'opdracht' van Ineke zijn er in de komende maanden drie veilingen gepland bij Vendu Notarishuis in Rotterdam. Vendu Rotterdam is een van de oudste veilinghuizen van Nederland. De taxateur van deze organisatie, Marcel Brouwer, heeft ons bijgestaan bij deze actie. Bijzonder is dat Marcel Brouwer Ineke nog gekend heeft via een stage bij Museum BvB rond het jaar 2000. Ook zijn er nog stukken in haar collectie die Marcel kent uit zijn tijd bij Christie’s. De thema’s van de veilingen bij Vendu Notarishuis zijn Curiosa, Kunst en Design. Bij de Design-veiling is de inbreng haar ceramiek collectie, waarschijnlijk als veiling onder naam “Collectie Ineke H. Tirion – Beijerinck”, met een inleiding over haar leven en de collectie in de gedrukte catalogus. Dit is een prachtige herinnering aan Ineke en haar hobby, die zowel in Rotterdam als Wassenaar prominent aanwezig was.

In al mijn contacten met familie en vrienden van Ineke is mij duidelijk geworden dat velen onder jullie ervaringen met haar delen, in haar speurtocht naar mooie voorwerpen en meubels en in de verhalen over haar vondsten. Dit is ook de reden dat ik jullie op de hoogte stel van deze veilingen, als mogelijkheid om een tastbare herinnering aan haar te verwerven.

# De eerste veiling is een “timed-online veiling van Curiosa” die loopt van 14 t/m 19 april 2018.

# De tweede veiling is een Kunstveiling die van 29 mei t/m 1 juni 2018 loopt, met kijkdagen van 25 t/m 27 mei.

# De derde veiling is een Designveiling, waar de ceramiek collectie van Ineke is ingebracht.

Informatie over de veilingen – locatie, openingstijd, condities - is te vinden op de website www.notarishuis.nl waar ook registratie op MyVendu mogelijk is. Hiermee kan je ‘Live Bieden’ op de veilingdagen en meedoen aan de ’Timed Online’ veiling. We hopen dat jullie met ons de wens van Ineke invulling kunnen geven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten