vrijdag 20 april 2018

bijzonder oud textiel

Textiel van organische vezels is niet erg bestand tegen de tand des tijds. Beestjes, water, vuur, schimmels of gewoon slijtage hebben ervoor gezorgd dat er weinig textielstukken uit het verre verleden bewaard zijn gebleven. Maar toch zijn er nog enkele bijna intacte voorwerpen gevonden. Speciale omstandigheden, zoals die van een veenmoeras, gletsjer of droge woestijn, hebben ervoor gezorgd dat het textiel geconserveerd werd.

Hieronder enkele van deze bijzondere stukken.


Dit linnen tuniek uit 2000 v.Chr. werd gevonden in een Egyptische grafkamer. Het mysterie van dit kledingstuk is hoe het kan dat de plooien, hoewel niet ingestikt, nog steeds intact zijn ondanks zo’n vierduizend jaar opgepropt en begraven te zijn geweest.
Dit is de oudste broek ter wereld. Hij is van wol gemaakt en dateert uit ca. 1100 v.Chr. en is gevonden op een begraafplaats in een woestijn in China. 


Dit is het oudste tapijt dat we kennen. Het werd zo’n 2500 jaar geleden geweven en werd gevonden in het graf van een aristocraat in het koude Siberie. De kleuren zijn niet meer zo helder als ze waarschijnlijk ooit waren, maar nog steeds herkenbaar als rood, blauw en geel.


De wollen kleding van dit meisje dat in 1370 v.Chr. overleed, is nog vrijwel intact. Het lichaam werd gevonden in een uitgeholde eik in een grafheuvel in Denemarken.


Dit is de kleding van een vrouw die ook in Denemarken werd gevonden, in een veenmoeras. Zij overleed zo’n 200 jaar v.Chr. en dankzij de omstandigheden van het veenmoeras is haar kleding vrijwel nog compleet, maar ook het lichaam zelf is grotendeels bewaard gebleven. Ook deze kleding was gemaakt van wol en de oorspronkelijke kleuren waren blauw en rood.


Dit stuk werd gevonden in China. De beschilderde zijden doek vergezelde het lichaam van een adellijke vrouw die overleed in de tweede eeuw v. Chr. 


Dit is een kleurig geborduurd kledingstuk uit Peru en dateert uit de periode van 550 v.Chr. tot 300 AD. Het zoute zand van de plaats waar het werd gevonden heeft ervoor gezorgd dat het er nog zo mooi uitziet.

Deze grappige felrode Griekse sokken komen uit de periode van 250-420 AD en zijn in perfecte conditie. De gespleten tenen betekenen dat ze werden gedragen in sandalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten