zaterdag 3 maart 2018

Voorjaarssymposium Textielcommissie: Zijde


De Textielcommissie verzamelt en verspreidt kennis van historisch en hedendaags textiel.
Zo levert zij een bijdrage aan het discours binnen het textiele werkveld.
In het voorjaarssymposium 2018 wil de Textielcommissie zoveel mogelijk nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zijde laten zien. Zijde van rupsen wordt al duizenden jaren gebruikt voor exclusieve stoffen, maar nu zijn er spannende ontwikkelingen op het gebied van bio-synthetische zijde gaande. Zijde van spinnen is ongelofelijk elastisch en sterk, maar niet in grote hoeveelheden te produceren. Door genetische manipulatie probeert men de productie hiervan te verbeteren.

Zijde is biologisch afbreekbaar en ontdekt als ideaal materiaal voor de medische sector. Het materiaal biedt in de toekomst ongekende mogelijkheden... 

Inschrijven kan via https://textielcommissie.banster.nl/, TC Leden vanaf 15 februari, niet-leden vanaf 1 maart 2018!


De Textielcommissie organiseerde op 9 november te Rijksdienst Cultureel Erfgoed Amersfoort een symposium over het gebruik van natuurlijke kleurstoffen bij het verven van textiel, als gele wou en rode meekrap, of cochenilleluis, indigo, brazielhout en blauwhout, of korstmossen, schimmels en bacteri├źn. Speciale aandacht ging hierbij uit naar nieuwe ontwikkelingen, verfrecepten, verkleuring en sociaal-historische contexten.


Kon u niet bij het symposium aanwezig zijn of blikt u graag nog eens terug op deze geslaagde dag, lees dan hier het verslag op het Textielcommissie blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten