vrijdag 2 maart 2018

Stumpwork wat is dat nu eigenlijk?

In het vorige artikel van gisteren, heeft de bieb iets verteld over de twee nieuwste aanwinsten: Bo740 Stumpwork Embroidery - Techniques and projects van Helen Richman en Bo741 A~Z of Stumpwork - The ultimate reference and design source for stumpwork embroiderers.Maar wat is stumpwork nu eigenlijk? De vrijwilligers van de bieb weten veel, maar lang niet alles. Er bestaat zelfs geen goede Nederlandse benaming voor deze borduurtechniek....
Gelukkig hebben wij van The Stitching Sheep een waardevolle reactie ontvangen en is ons kennishiaat redelijk opgevuld.

Stumpwork is een vorm van reliëfborduurwerk die voortkomt uit het Britse Crewel Embroidery. Het beroemdste voorbeeld van deze wolborduurtechniek is het Tapijt van Bayeux (hierover later meer).
Stumpwork is niet zo traditioneel als crewelwork, het is vrijer en veel ruimtelijker. Het is zeer decoratief, rijk aan textuur en gevarieerd. IJzerdraad, kralen, lint, stukjes vilt kunnen gebruikt worden als vulmateriaal en decoratie. In beide boeken laten de auteurs met foto's duidelijk zien hoe een groot aantal steken en verschillende opvultechnieken leiden tot het ruimtelijke borduurwerk. Ook de patronen van de fraaie ontwerpen ontbreken niet. Het beeldmateriaal in de boeken is zo helder en volledig, dat kennis van de Engelse taal niet nodig is om de instructies te begrijpen.

De bieb hoopt dat er veel mooie werkstukken uit deze boeken gemaakt gaan worden!
https://www.stidoc.nl/bibliotheek/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten