vrijdag 9 maart 2018

Nieuw: Handboek Zeeuwse StreekdrachtenDe Zeeuwse streekdrachten keren terug! Niet als kleding die dagelijks ons straatbeeld bepaalt, maar als een onuitputtelijke bron van inspiratie voor een eigentijdse kledingstijl. Dit boek borgt de unieke en specialistische kennis rond het maken van Zeeuwse streekdrachtkleding. Deze bijzondere uitgave is mede mogelijk gemaakt door het Fonds van de Nederlandse Kostuumvereniging.
Met het verdwijnen van de traditionele vervaardigers, zoals de kleermakers en de naaisters van jakken en zwarte schorten, verdwenen ook hun kennis en vaardigheden. De geschiedenis van deze ambachten wordt in dit boek vastgelegd. En wie naald en draad ter hand wil nemen, heeft met dit boek de unieke mogelijkheid om zelf kostuumonderdelen op maat te maken. Aan de hand van werkbeschrijvingen wordt stap voor stap aangegeven hoe kledingstukken gereconstrueerd kunnen worden. Dit boek is het praktische vervolg op De Zeeuwse streekdrachten 1800-2000.
Bron van inspiratie voor jonge ontwerpers

Aan de hand van duidelijke patronen, foto’s en instructies wordt inzichtelijk gemaakt hoe kledingstukken uit de Zeeuwse dracht vandaag de dag opnieuw kunnen worden gemaakt. Hiermee zet Stichting De Zeeuwse Streekdrachten in op de toekomst.Hoe vervaardig je een keus, een hemdrok of stiklief? Hoe zit een jak in elkaar, of een pilow broek met klep? En welke stoffen worden daarvoor gebruikt? Voor streekdrachtverenigingen en -stichtingen is deze kennis onontbeerlijk bij het opnieuw maken van kledingstukken die zij nog steeds veelvuldig gebruiken. Maar niet alleen voor hen is deze uitgave een absolute aanrader; de patronen en kennis van traditionele technieken kunnen ook een bron van inspiratie zijn voor nieuwe, op erfgoed geïnspireerde kleding. Al langer kijken ook diverse modevakscholen, ontwerpers en belangstellenden van textiele volkscultuur uit naar deze publicatie.

Sinds in 2005 het boek ‘De Zeeuwse Streekdrachten 1800-2000 verscheen werd meteen al duidelijk dat er een opvolger op dit lijfboek over de Zeeuwse dracht moest komen. Een boek dat verder gaat dan alleen maar kijken naar de prachtige kleding van onze voorouders. Want de behoefte om zelf aan de slag te gaan bleek groeiend. Drie vrouwen hebben meer dan tien jaar aan dit nieuwe boek gewerkt: Suzan Bakx-Plasmans (modeontwerpster in Goes), Liza van der Heijden-van der Werff (oud-docente textiele werkvormen) en Jolien Francke-Sturm (coupeuse, eigenaar modevakschool en modeatelier in Veere).

De Zeeuwse streekdrachten. Handboek voor het maken van streekdrachten
door Susan Bakx-Plasmans, Jeanine Dekker, Liza van der Heijden-van der Werff en Jolien Sturm-Francke
ISBN 978 94 625 8253 8, 264 pag., met 360 afbeeldingen en illustraties in kleur en zwart-wit
In samenwerking met Stichting De Zeeuwse Streekdrachten. Verschenen op 22 februari 2018.
www.wbooks.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten