dinsdag 6 maart 2018

IJslands kokende aarde


Voor beeldend kunstenaar Lidwina Charpentier uit Den Dungen is het vilten een belangrijk onderdeel van haar leven. Vilt is een licht en zeer veelzijdig materiaal. Voor een van haar projecten heeft zij tweemaal IJsland bezocht. Dit land vormt voor haar een enorme inspiratiebron vanwege de extremen, hitte, kou, de kokende aarde, de modderpotten, die ene geiser en de vulkanen.
Voordat zij naar IJsland ging stelde zij zichzelf de vraag: wat is IJsland in de kern en in de oorsprong en hoe kan ik dat vertalen in beelden? De eerste keer was in de zomer (24 uur licht) samen met haar zoon Ties. Hij maakte prachtige foto's van het landschap. Lidwina maakte vilten sculpturen van wol en paardenharen. De tweede keer ging ze in de winter (24 uur bijna donker) en onderzocht ze de mythische IJslandse 'Edda'. Dit gebeurde d.m.v. tekenen op grote vellen papier. Hoe beïnvloedt dat het sociale leven van IJslanders. Kan ik dat terugvinden in hun leven? Hoe lukt het hen toch te overleven onder erbarmelijke omstandigheden?

LEZING: “KOKENDE AARDE“

Op 7 maart komt zij naar Beetsterzwaag voor het geven van een lezing over haar reizen in en door IJsland. Het is een reisverslag van observaties en ervaringen opgedaan in de zomer met het reizen. In de winter een verblijf op een plek als artist in recidence met gesprekken en 'de Edda' en heel veel tekenen en vouwen. Een ontmoeting tussen kunst, cultuur, leven en de extreme natuur.

Locatie: Dorpskerk Hoofdstraat 15 Beetsterzwaag  
Aanvang: 20.00 uur Entree: €5,00 (inclusief koffie)


WORKSHOP: “HOT POTS” VILT EN KUNST

Op 8 maart kun je zelf aan de slag in haar workshop waardoor je IJsland op je eigen manier kunt ervaren. Je kunt dan met de materialen die Lidwina heeft meegebracht (paardenhaar en schapenwol) naar keuze een sjaal (zijde en gekleurde wol), een windlicht (witte wol en paardenhaar) of een schilderij (aquarelleren met wol) maken. De techniek is vilten. Voor nadere informatie en opgave: 06-40729711 of [per mail: lidwina.charpentier@gmail.com

Locatie: zalencentrum de Buorskip, Vlaslaan 26, Beetsterzwaag
 EXPOSITIE
Tijdens het Kunstweekend 14 en 15 juli is het viltwerk van Lidwina en zijn de natuurfoto's van haar zoon Ties te zien op een van de locaties in de Hoofdstraat van Beetsterzwaag.

Meer informatie: www.kunstweekend.frl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten