donderdag 15 maart 2018

Duurzaam textiel: schimmelDe textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren en verbruikt ontzettend veel water. Vandaar dat er tegenwoordig veel aandacht is voor het ontwikkelen van nieuwe materialen, die op een duurzame manier kunnen worden geproduceerd. Er zijn al verschillende nieuwe producten op de markt gekomen. Een daarvan is mycelium, een materiaal dat wordt gemaakt van de schimmeldraden van een paddenstoel, en dat voor vele doeleinden gebruikt kan worden, zoals lampenkappen, stoelen, verpakkingsmateriaal, enz.

Maar omdat het een stug materiaal is kon het tot nog toe niet gebruikt worden om kleding van te maken. Daar is nu verandering in gekomen door de uitvinding van MycoTex, een flexibele versie van dit materiaal, door Aniela Hoitink.
Mycelium heeft maar weinig water nodig om te groeien. Bovendien is het volledig composteerbaar en vormt weer voedingsbodem voor andere planten. 

MycoTex kledingstukken worden met een mal gemaakt, daarmee worden de traditionele processen van spinnen, weven en naaien overbodig, wat tijd en geld besparend is.
Stel dat je raakt uitgekeken op een bepaald kledingstuk, dan kan het gewoon in de groenbak.
Het kledingstuk wordt uit onderdeeltjes samengesteld, wat betekent dat het, zo nodig, makkelijk ‘versteld’ kan worden. Bovendien kan op deze manier een kledingstuk eenvoudig worden aangepast, bijvoorbeeld wat betreft lengte en is het mogelijk om precies de juiste hoeveelheid materiaal te gebruiken, zonder afval.

Dus met al deze positieve eigenschappen zou MycoTex een bijdrage kunnen gaan leveren aan de verduurzaming van de textielindustrie.

De 'schimmeljurk' is t/m 15 maart te zien tijdens de MaterialXperience beurs in de Ahoy in Rotterdam.

Volgende keer: 'koffiedik'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten