vrijdag 23 maart 2018

Duurzaam textiel: koffiedikDe textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren en verbruikt daarbij ook ontzettend veel water. Vandaar dat er tegenwoordig veel aandacht is voor het ontwikkelen van nieuwe materialen, die op een duurzame manier kunnen worden geproduceerd. Er zijn al verschillende nieuwe producten op de markt gekomen.

Een daarvan is S.Café, een materiaal dat wordt gemaakt van koffiedik. Het materiaal biedt bescherming tegen UV straling, gaat vervelende geurtjes tegen en droogt snel. Dit maakt het uitermate geschikt voor bijvoorbeeld sportkleding. Het materiaal is inmiddels al te vinden in de collecties van grote merken als Timberland, North Face en Puma.


Van een combinatie van verwerkte koffie en polymeer wordt een draad gemaakt. Het productieproces gaat bij lage temperatuur, dus is energiebesparend. Het koffiedik komt van grote koffieverkopers als Starbucks en zou anders gewoon weggegooid worden. Het is een grondstof die altijd voorradig zal zijn, want koffie wordt er altijd gedronken en dat zal wel niet veranderen.


Kledingstukken, gemaakt van het koffiedik materiaal kunnen, wanneer ze niet meer bruikbaar zijn, gewoon op de composthoop, dus wordt er op die manier weer voedingsbodem gemaakt voor o.a. nieuwe koffieplanten, wat de cirkel rond maakt.

Volgende keer 'brandnetels'.

2 opmerkingen:

  1. Nu denk ik wel dat de stof gerecycled is en minder energie vraagt bij de productie, maaar..... ik betwijfel of je hem op de composthoop kunt gooien. Kan iemand van S. CAFE Dat misschien uitleggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze maken verschillende types textiel en in ieder geval een daarvan, sefia, kan op de compost.

    BeantwoordenVerwijderen