vrijdag 30 maart 2018

Duurzaam textiel: brandnetelDe textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren. De katoenteelt wordt beschouwd als het meest milieuonvriendelijke landbouwproduct. Het verbruikt ontzettend veel water en er worden veel giftige stoffen voor gebruikt. Vandaar dat er tegenwoordig veel aandacht is voor alternatieven voor katoen en het ontwikkelen van materialen, die op een duurzame manier kunnen worden geproduceerd. Er zijn al verschillende alternatieven voor het traditionele textiel op de markt gekomen.


Een daarvan is textiel gemaakt van brandnetelvezels. Een voordeel van het dragen van kleding gemaakt van brandnetelvezel is dat het ’s zomers koel is en in de winter warmte geeft. Dit komt doordat de vezels hol zijn en gevuld met lucht en een natuurlijk isolatielaag vormen. Ook hebben brandnetels minder water en pesticiden nodig om te groeien, wat maakt dat brandneteltextiel beter is voor het milieu.

Maar eigenlijk is het geen nieuwe vinding. In de Bronstijd werd al kleding gedragen die gemaakt was van brandnetels. Met de opkomst van katoen en zijde, dat veel makkelijker te oogsten en spinnen was, verdween het gebruik van brandneteltextiel.


Veel ideeën voor alternatieven voor de textielindustrie komen uit landen als Japan, China en Zuid-Oost Azië. Daar worden al eeuwenlang vezels gebruikt van een brandnetelachtige plant. Ramievezel heeft dezelfde eigenschappen als linnen en is daarom heel geschikt voor een warm klimaat. Ramie is een witte, glanzende vezel en lijkt daardoor op zijde.


Omdat in Japan zijde alleen was voorbehouden aan de rijken, werd ramie het alternatief voor de gewone man. Hierboven een Japans filmpje waarop het traditionele productieproces van ramie is te zien.Doordat duurzaamheid steeds belangrijker wordt gevonden is er momenteel een opleving in het werken met brandneteltextiel. O.a. in de mode-industrie wordt er al veel gebruik van gemaakt. Een aantal jaren terug had Netl, een Nederlands modemerk, al een collectie die bestond uit 75 procent eco-katoen en 25 procent brandnetelgarens. In die tijd sloeg het nog niet aan maar misschien dat we het brandneteltextiel in de toekomst steeds meer zullen gaan tegenkomen.


Volgende keer: ‘bananen’.


1 opmerking:

  1. Heel fijn, om dit te lezen Ik zal er eens gaan op letten in de kledingwinkels!

    BeantwoordenVerwijderen