zaterdag 10 maart 2018

De SariWat we dragen is meer dan alleen materiaal dat aan elkaar genaaid is om ons te beschermen, onze kleding is een teken van onze identiteit en cultuur. Door de eeuwen heen hebben bevolkingsgroepen kleding gebruikt als middel om status te communiceren, belangrijke gebeurtenissen te vieren en eenheid te tonen. Veel traditionele kledingstukken worden tegenwoordig nog steeds gedragen; een voorbeeld daarvan is de sari.       

foto's collectie border and fall

De sari (vaak gespeld als ‘saree’) is een kledingstuk dat traditioneel wordt gedragen in India, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh en Nepal. Hoewel de sari meestal door vrouwen wordt gedragen is het ook een kledingstuk voor mannen. Het kan een erfstuk zijn dat generaties lang wordt doorgegeven, of een puur functioneel kledingstuk dat elke dag wordt gedragen. De sari heeft modeontwerpers over de hele wereld beïnvloed.

Traditioneel is de sari een enkel stuk onafgewerkte stof, vaak met zwaardere delen om goed te kunnen vallen. De rand of ‘zoom’ werd dichter geweven, evenals de ‘pallu’ (het decoratieve eindstuk). Tegenwoordig wordt de sari, naast katoen en zijde, ook gemaakt van synthetische en andere materialen en zonder verzwaarde delen. Miljoenen vrouwen over de hele wereld dragen sari’s die ze voor minder dan tien euro hebben aangeschaft.Een sari kan op meer dan honderd manieren worden gedrapeerd. De meest bekende is de ‘Nivi’ stijl, zoals te zien op bovenstaande video, maar in feite heeft elk gebied waar traditioneel sari’s worden gedragen zijn eigen manier van draperen.

Hier vind je video's van een groot aantal andere manieren van het draperen van een sari.

De gemiddelde lengte van een sari is tussen de drieënhalve en negen meter. De verschillende drapeerstijlen vragen ieder om hun eigen lengte.

Vaak wordt gedacht dat er veel veiligheidsspelden nodig zijn bij het dragen van een sari, maar dat is niet het geval. Sommige mensen gebruiken voor de zekerheid toch spelden, maar daardoor valt een sari wat minder soepel. Het lijkt ingewikkeld om een sari te dragen, maar dat is het zeker niet. Het is bovendien een kledingstuk zonder sociale status, het wordt in alle lagen van de bevolking gedragen.

Oorspronkelijk werd de sari gedragen als enkel kledingstuk, maar door de Victoriaanse invloeden tijdens het koloniale tijdperk werd het als ongepast beschouwd om veel blote huid te laten zien en moest er een bloes en rok onder de sari worden gedragen; dit wordt tegenwoordig nog steeds zo gedaan.

De sari is een nostalgisch kledingstuk. Een sari kan worden geassocieerd met een bepaalde gebeurtenis en wordt vaak als erfstuk doorgegeven. Sari’s worden geschonken als huwelijkscadeau of bij bepaalde mijlpalen. Daarmee is het dus niet een puur functioneel kledingstuk, maar speelt een belangrijke rol in het leven van de drager.

Volgende keer 'de Kilt'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten