maandag 26 maart 2018

De Kimono





Het woord ‘kimono’ betekent ‘een ding om te dragen’ en is een aanduiding voor de lange gewaden die in Japan worden gedragen bij belangrijke feesten en formele gelegenheden en de formaliteit van het kledingstuk is een synoniem geworden voor beleefdheid en goede manieren.

De kimono zou ontstaan zijn uit de kantoi, een mouwloze jurk uit één stuk, die al in de derde eeuw werd gedragen.

Door de eeuwen heen is de stijl van de kimono geleidelijk aan veranderd onder invloed van de cultuur van de verschillende periodes. Het begon als een eenvoudig wit zijden gewaad en ontwikkelde zich tot prachtig gedecoreerde kunstwerken. Traditioneel worden kimono’s met de hand genaaid en zelfs machinaal vervaardigde kimono’s vereisen een aanzienlijke hoeveelheid handstiksel. Er zijn veel soorten kimono’s die een bepaalde status van iemand aangeven of voor speciale gelegenheden.

 


Voorbeelden hiervan zijn de furisode (links), die wordt gedragen door ongetrouwde vrouwen en de iromuji (rechts), een effen kimono voor zowel getrouwde als ongetrouwde vrouwen en die het meest geschikt is voor de thee ceremonies.




De mofuko is een zwarte kimono voor zowel mannen als vrouwen en wordt gedragen als men in de rouw is.

Oorspronkelijk werd de kimono door mannen, vrouwen en kinderen gedragen. Halverwege de negentiende eeuw, toen Japan zich openstelde, veranderde de kledingstijl door de invloed vanuit het westen. Door de populariteit van de Japanse houtsnede afdrukken in het Westen werd het Japanse meisje met kimono een populair symbool voor Japan.



De traditionele kimono wordt gemaakt uit een lange lap stof met de meest gebruikelijke afmeting van 0,38 x 13 meter.

Tegenwoordig wordt de kimono ook gedragen in de westerse wereld, maar het is daar niet meer dan een populair mode item. Hieronder een video van een modewebshop met uitleg voor het dragen van een kimono als een casual kledingstuk voor de zomer.


 


 Volgende keer de Shuka.

1 opmerking:

  1. Dank voor je uitleg! Het is inderdaad een fraai kledingstuk. Een tijd geleden was er de tt. in het sieboldhuis, met schitterende geborduurde kimono's!

    BeantwoordenVerwijderen