zaterdag 24 maart 2018

Das Leben am Haverkamp x Zeeuws MuseumHet Zeeuws Museum is een intensieve samenwerking aangegaan met modeontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp voor een complete herinrichting van de modezalen. De nieuwe inrichting richt zich op waarnemen en doorgeven van verhalen en kennis over mensen en dingen die voorbij zijn. Voorwerpen die een nieuwe, jonge generatie niet herkent. Objecten die tot de verbeelding spreken en kennis die in de loop van de jaren is opgetekend of mond op mond is doorgegeven. Daardoor is deze ingekleurd en (anders) geïnterpreteerd.


Wat speelt er zich in je hoofd af als je naar een voorwerp kijkt? Een fascinerend proces voor elke museumbezoeker. Wat is het voor een ding, waarvoor dient het, hoe is het gemaakt, wie heeft het gemaakt, waarom is het hier op deze plek, in deze provincie? Of voor de meer poëtische bezoeker: wat doet een voorwerp met je, brengt het herinneringen terug, nieuwe beelden, geuren of dromen? Geeft het kennis of roept het nog meer vragen op? Is de waarneming doorspekt van heimwee of een visioen?

Nieuwe interpretatie
De verwondering over en het zelf interpreteren van lokale voorwerpen uit de collectie Streekdracht en Huisraad van het Zeeuws Museum fascineert Das Leben am Haverkamp. Het is de aanleiding voor het ontwikkelen van een nieuwe collectie kleding, accessoires en andere gebruiksvoorwerpen door dit Haagse ontwerperscollectief. Anouk van Klaveren, Dewi Bekker, Christa van der Meer en Gino Anthonisse gaven eerder dit jaar de bezoeker van het museum een opdracht ‘Geef ons van 40 willekeurige objecten uw omschrijving en wij geven u onze interpretatie terug’.

Doorgaans gebeurt de interpretatie ná het waarnemen van een collectiestuk. Nu is deze waarneming het startpunt van een nieuwe interpretatie. Das Leben am Haverkamp legt met dit waarnemingsspel en hun eigen collectie een brug tussen verleden en toekomst, tussen weten en fantaseren, tussen het beeld van jezelf of dat van de ander.
Het collectief Das Leben am Haverkamp wordt gevormd door vier jonge mode-ontwerpers: Anouk van Klaveren (1991), Christa van der Meer (1988), Dewi Bekker (1990) en Gino Anthonisse (1988). Alle leden hebben hun eigen label, maar presenteren dit als een collectief. Samen creëren ze de nieuwe context die nodig is om op hun onbegrensde manier te werken.

Onconventioneel en ongepolijst
Na hun afstuderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, bundelden Van Klaveren, Van der Meer, Bekker en Anthonisse hun krachten en vormden het collectief: Das Leben am Haverkamp. Hun onconventionele benadering van design en mode uit zich in ongepolijst werk dat je aan het denken zet. Hun ontwerpen zijn vaak geïnspireerd op alter ego's, jeugdigheid en florale gordijnen. Mogelijke nieuwe en onbekende terreinen worden verkend tijdens hun inventieve performances en presentaties.


Experimenteel laboratorium
Het hoofdkwartier van Das Leben am Haverkamp is een laboratorium aan de rand van Den Haag waar het gehele jaar door experimenten plaatsvinden. Het collectief verwerpt de imaginaire grenzen tussen de verschillende disciplines. In januari 2017 presenteerde Das Leben am Haverkamp hun collectie tijdens de Paris Men's Fashion Week en showde het collectief tijdens de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. 

1 opmerking: