maandag 12 maart 2018

Breien voor de wetenschap in het huis van Hilde

Zaterdag 10 en zondag 11 maart kwamen bijna 100 brei(st)ers uit binnen- en buitenland bijeen in Museum Huis van Hilde in Castricum. Samen houden zij zich bezig met het reconstrueren van de zijden kousen die in 2014 in het beroemde Palmhoutwrak van Texel zijn gevonden. Door middel van een reconstructie willen onderzoekers van het Textile Research Centre uit Leiden samen met al deze ervaringsdeskundigen meer inzicht krijgen in de techniek waarmee de kousen gemaakt zijn en hoe ze werden gedragen. De provincie Noord-Holland en Huis van Hilde zijn gastheren voor dit tweedaagse evenement.De zijden kousen behoren tot de unieke garderobe die enkele jaren geleden bij het Palmhoutwrak werd opgedoken. Verschillende kledingstukken, waaronder een prachtige zijden jurk, bleken na vier eeuwen op de zeebodem nog in bijzonder goede staat. De uitzonderlijke vondst werd bij de presentatie in 2016 wereldnieuws. De tentoonstelling in Museum Kaap Skil, waar deze kledingstukken korte tijd te zien waren, trok duizenden bezoekers.

Het Textile Research Centre (TRC) uit Leiden brengt de vondsten opnieuw onder de aandacht. Een team van het TRC onderzoekt hoe deze kousen zijn gemaakt en hoe ze gebruikt werden. Hoe lang werd er over het breien van zo’n kous gedaan? Waren ze voor een mannenbeen of een vrouwenbeen? Hoe zit zo’n kous eigenlijk? Werden ze op maat gemaakt of was het one size fits all? Dit soort vragen kun je pas beantwoorden als je de kousen namaakt en daadwerkelijk kan uitproberen. En dat is precies wat we met dit project gaan doen.Het TRC doet dit onderzoek niet alleen, maar werkt samen met een grote groep ervaren breiers uit heel Nederland en ver daarbuiten. Zij stellen hun handwerk-ervaring ten dienste van de wetenschap en omgekeerd delen de onderzoekers in de workshops hun kennis met een breed publiek. Zo leert iedereen van elkaar. Deelnemers komen uit heel Nederland en zelfs vanuit Duitsland, Hongarije, Portugal en Engeland om deel te nemen aan de tweedaagse workshop in Huis van Hilde. De deelnemers bespraken samen met het onderzoeksteam de constructie van de kousen en testten de vormende technieken van de kous. Als kers op de taart kregen de deelnemers de mogelijkheid om de zijden kousen uit het Palmhoutwrak in het echt te bekijken, in het geklimatiseerde depot waar de provinciale archeologische collectie van Noord-Holland is opgeslagen.
Met de loep werden de kousen geïnspecteerd! Met de handjes kijken was verboden en dat is erg lastig voor textieldames die gewend zijn om aan alles even te voelen.De kousen zagen er echt prachtig uit. De zijde glanst nog een beetje, het is net of ze zo uit de winkel zijn gekomen. Het ingebreide motief was ook erg goed te bekijken.
De onderzoekers van TRC hebben het patroon helemaal uitgerekend zodat het gemakkelijker nagebreid kan worden.

Na de tweedaagse workshop in Huis van Hilde gaat iedereen op eigen kracht thuis verder om de kousen af te maken. Ook in het buitenland zullen mensen meebreien aan het project. Vanuit Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Schotland doen nog eens meerdere mensen op afstand mee. Naar verwachting zal dit zeker enkele maanden duren. De deelnemers breien met zeer dunne zijden garens (stekenproef 8 steken per centimeter) en op 1mm dikke breinaalden. Een klus voor doorbijters, maar de deelnemers zijn enorm gemotiveerd dus dat gaat vast lukken.

De zijden kousen en de resultaten van het onderzoek zullen uiteindelijk tentoon worden gesteld in museum Kaap Skil op Texel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten