maandag 19 maart 2018

101 Vrouwen versierd in Coda Museum Apeldoorn


Een donkerharige vrouw kijkt je indringend aan. Haar handen lijken je te willen pakken. In haar mond en tussen haar vingers een rood touwtje als ster gespannen. We zien fotograaf Maria Austria (1915-1975) uit het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van historicus Els Kloek zoals bewerkt door beeldend kunstenaar Marijke Schurink.

CODA Museum geeft van 4 maart tot en met 27 mei 2018 een overzicht van dit bijzondere project.


Marijke Schurink is gefascineerd door de vrouwen uit Kloeks 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Haar serie 101 Vrouwen versierd bestaat niet alleen uit olieverfschilderijen uit de vijftiende eeuw van bijvoorbeeld Jacoba van Beieren en Margaretha van Oostenrijk, maar omvat ook zwart-wit foto’s van Etty Hillesum, Ina Brouwer en een kleurenfoto van Mathilde Willink uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Schurink drukte de portretten uit het boek af als foto en bewerkte ze middels collageachtige technieken. 

Ze knipte, borduurde, kraste, vlocht of voegde een voorwerp aan het eigenlijke beeld toe. Zo creëerde ze autonoom, nieuw beeld. Schurink koos de portretten vanwege een blik, de sfeer, de kleuren of houding en uitstraling waarbij zij zich ook liet inspireren door de geschiedenis van de geportretteerden. 

Schurink: “De portretten gaan over wat ze zelf zijn. Ik ben gefascineerd door een oogopslag, een beeltenis op een grafzerk, kleuren in een driehonderd jaar oud olieverfportret of zomaar een goede kop. Bewerkt, verwerkt maar zonder woordelijke duiding, interpretatie of verhaal is een serie ontstaan van 101 ‘versierde’ vrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten