vrijdag 2 februari 2018

Oude meuk is ook leuk!

Grasduinen in de Textielbibliotheek levert soms onverwachte schatten op. Uit schenkingen en eigen aankoop verwerft de bieb niet alleen "gewone" textielboeken, maar ook hele bijzondere en zeldzame edities.De bladzijden van het boekje Stitch and Stone - A Cumbrian Landscape mogen dan vergeeld zijn en er smoezelig uitzien, maar wat schuilt hier een tekst-tiel kunst in! Het woord textiel krijgt hier een dubbele betekenis. Dit dunne en kwetsbare boekje is samengesteld door de dichter, toneelschrijver en recensent Norman Nicholson (1914-1987). Kenneth Dow Barker (1909-1979) voorzag het werk van illustraties in de vorm van borduurwerken.


Beide mannen beschrijven op hun eigen wijze, dus in tekst en draad, het landschap van Noord Engeland met de typerende ruige natuur en de invloed hiervan op de mensen die hierin leven en werken.


Het boekje is in 1975 in beperkte oplage uitgegeven door Ceolfrith Press, onderdeel van Sunderland Arts Centre. Die instelling had tot doel om kunstenaars te ondersteunen. Deze organisatie bestaat nog steeds, maar dan onder de vlag van Northern Gallery for Contemporary Art (NGCA).

Hoezo oude meuk? De NGCA streeft eigenlijk hetzelfde na als de Textielbibliotheek en Museum de Kantfabriek, namelijk kennis over textiele technieken en kunstvormen toegankelijk en bereikbaar houden voor een zeer breed publiek.

Wij nodigen alle textielliefhebbers uit om in de bieb zelf te komen schatgraven!

Désiré de Vries
www.textielbibliotheek.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten