zaterdag 27 januari 2018

Zijden Kousen Nieuwsbrief 2018-01 is uit!Overweldigende belangstelling voor reconstructie van 17e-eeuwse zijden kousen

Sinds de aankondiging van het project begin december 2017 stroomden de aanmeldingen bij TRC-Leiden binnen. Tot onze grote verbazing zijn er veel, heel veel mensen die het leuk vinden om mee te doen. De teller staat op iets meer dan 100 deelnemers! Via social media ging de eerste nieuwsbrief de hele wereld over. Vrijwilligers komen inmiddels vanuit Hongarije, Portugal en Engeland overvliegen om mee te kunnen doen aan dit project.
Vanwege de grote belangstelling is besloten om de eerste workshop niet éénmaal, maar vier maal te organiseren en zo iedereen een kans te geven om mee te doen. De eerste workshop, de primeur van het project, is op vrijdag 26 januari op Texel. Hier komen vooral deelnemers van Texel, uit Noord-Holland en Friesland naar toe. In de loop van februari volgen nog drie identieke workshops in Leiden en op 10/11 maart komen alle deelnemers samen bijeen in Huis van Hilde in Castricum. Daarna gaat iedereen op eigen kracht thuis verder om de kousen af te maken.

We zijn heel blij met zo veel deelnemers die hun handwerk-ervaring ten dienste van de wetenschap willen stellen. Omgekeerd hopen we uiteraard dat ook de deelnemers veel zullen opsteken van de workshops. Zo leert iedereen van elkaar.

Subsidie Prins Bernhard Cultuurfonds
Het project heeft onlangs een subsidie ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hierdoor kunnen we na afloop van het project een publicatie en een tentoonstelling maken en een wetenschappelijk congres organiseren over de geschiedenis van het breien. We houden jullie via deze nieuwsbrief op de hoogte wanneer dit plaats vindt.

Sponsoring Recht en Averecht
Een deel van de breinaalden voor de eerste workshops is geschonken door Recht en Averecht uit Arnhem. Dank hiervoor!
Voor meer informatie zie: www.rechtenaverecht.nl.

Crowdfunding
Omdat er zo veel meer deelnemers zijn dan we hadden verwacht, is een crowdfunding-campagne opgestart om extra fondsen te werven. De inkomsten van de crowdfunding zullen worden besteed aan de aanschaf van breipennen en zijden draad. De materiaalkosten voor één kous bedragen ca. 50,- !
Nieuwsgierig? Wilt u doneren? Klik dan op deze link.

Museum Kaap Skil, de provincie Noord-Holland en Huis van Hilde ondersteunen het project door ruimtes ter beschikking te stellen voor de bijeenkomsten van de vrijwilligers.de eerste proefjes worden al gebreid .....


Ondertussen zijn enkele ervaren breisters alvast aan de slag gegaan om ons te helpen de juiste breipennen en zijden garens te selecteren. Op vrijdag 29 december kwamen ze bijeen en begonnen aan de eerste proeflapjes. Op pen 0.7 en 1, want dikker gaat het helaas niet worden.
Voor een impressie zie de website van TRC!Textile Research Centre Leiden & Brandenburgh Textile Archaeology

Geen opmerkingen:

Een reactie posten