dinsdag 9 januari 2018

Vijftig vlijtige viltsters doneren kerstversieringen aan Ronald McDonald Huis Groningen


In de Nieuwsbrief hebben we vorig jaar een oproep geplaatst om mee te doen aan de actie van Naaldvilten Nederland om kerstversieringen te maken voor het Ronald McDonaldhuis in Groningen,
Patriecia Kolthoff schreef op 14 december in het Dagblad van het Noorden het volgende verslag over het resultaat:

Viltsters Paulien Sijtsma uit Haren en Henny ten Brink uit Almelo stonden donderdagmiddag op de stoep van het Ronald McDonald Huis Groningen met een grote doos boordevol zelfgemaakte kerstversieringen.

De ornamenten zijn een spontaan cadeau van dames uit de Facebookgroep Naaldvilten Nederland. Kerstmannen, engelen en sneeuwvlokken. Een voor een halen Sijtsma en Ten Brink de vilten versieringen voorzichtig uit de doos.

De sjaal van een van de kerstengelen is per ongeluk losgekomen. ,,Geen probleem’’, zegt Sijtsma. Uit haar gekleurde vilten tas haalt ze een viltnaald en wol. Als een ware expert heeft ze binnen tien seconden de sjaal vastgezet.

Facebook
In de Facebookgroep Naaldvilten Nederland plaatste iemand een bericht over viltsters in Amerika die elkaar kado’s geven rond kerst. ,,Hartstikke leuk hoor’’, zegt Ten Brink. ,,Maar ik dacht: waarom maken we niet iets voor mensen die het echt nodig hebben.” Daar werd in de groep enthousiast op gereageerd.

Zij woont in Almelo en belde daar een aantal goede doelen. Die vonden het een leuk idee, maar wilden liever geen wollen kerstversieringen vanwege brandveiligheid. Het Ronald McDonald Huis Groningen had wel interesse. Dus kon de inzameling beginnen.

Ten Brink coördineerde de actie samen met Facebookgroepgenoten Elsbeth Neven en Adrienne Barth. Sijtsma ging donderdagmiddag mee om te versieren.

Lieve briefjes
Ruim vijftig viltsters stuurden ornamenten in. Groot, klein, met glitters en soms zelfs met kleine belletjes. ,,Sommigen stuurden er lieve kaartjes bij. Die hebben we ook meegenomen”, zegt Sijtsma terwijl ze een klein plastic bakje tevoorschijn haalt, gevuld met brieven en kaarten.

De vrouwen willen de gezinnen die tijdens de kerstdagen in het huis verblijven toch een beetje een kerstgevoel geven. Ten Brink: ,,Zij hebben het al zo beroerd. Hopelijk vrolijkt dit hen een beetje op.”
Hartverwarmend

Manager Jolanda Kamphuis is heel blij met de spontane actie. ,,Het is hartverwarmend en alles ziet er prachtig uit. Ik had geen idee dat je dit soort dingen van wol kunt maken. De families in het huis wonen hier echt. Sommigen voor een lange tijd, anderen iets korter. Dit soort dingen worden erg op prijs gesteld.”

In het Ronald McDonald Huis Groningen logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het Huis krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers.
Vilten

De creatievelingen maakten de kerstversieringen door te vilten. Zij prikken met een speciale viltnaald (een naald met weerhaakjes) in ongesponnen wol waardoor zij de wol aan elkaar vastmaken en het stevig wordt. Zo kunnen zij allerlei figuurtjes maken. Dit heet naaldvilten.

Sommige ornamenten zijn gemaakt door natvilters. Dan wordt de wol behandeld met water en zeep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten