donderdag 4 januari 2018

Nieuwe trend: Modern Quilting

De meeste mensen zullen quilten kennen van het traditionele patchwork.
Traditionele Quilt Dear Jane door Jane A. Blakely Stickle

Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. "Patch" betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen gebruikt worden, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen.

Art Quilt Labyrinth I door Marjon Hoftijzer
In de jaren negentig is er een sterke Art quilt stroming ontstaan waarbij de quilt techniek (letterlijk het aan elkaar rijgen van meerdere lagen stof) aan de basis stond voor veel vrijere expressie. De quilt werd daarmee de drager van wat de maakster wilde uitdrukken.

Modern Quilt Well Wishes door Rebecca Bryan
En in de afgelopen jaren is er opnieuw grote trend op het gebied van quilten zichtbaar geworden, te weten het Modern Quilting. Een trend die uit de VS naar ons is overgewaaid. De quilts kenmerken zich door grote kleurvlakken, met veel contrast. Soms een minimalistisch ontwerp waarbij de negatieve ruimte een grote rol speelt. Grafische ontwerpen waarbij soms (maar vaker niet) klassieke quiltpatronen aan ten grondslag liggen maar sterk uitvergroot of anderszins toegepast worden.In Nederland is o.a. het Quiltersgilde aangesloten bij het Modern Quilt Guild onder de naam Quiltersgilde Modern Quilt Guild. Het lidmaatschap van het Quiltersgilde MQG is gratis voor leden van het Quiltersgilde. Met dit lidmaatschap kun je gebruik maken van alle faciliteiten, die het MQG biedt, zoals het bekijken van de enorme collectie webinars.

Ook geïnteresseerd?
Hier vind je meer informatie: https://www.quiltersgilde.nl/modern-quilten-uitleg-aanmelding/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten