woensdag 10 januari 2018

Masterclass Mutsen van Nova ZemblaCrafts Council Nederland organiseert van 26-28 januari 2018 in het kader van het Europees Erfgoedjaar de tentoonstelling “De Ambachtsman als Ontdekkingsreiziger” in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Naast het bezichtigen van de expositie kan je ook zelf aan de slag in verschillende masterclasses. Bijvoorbeeld met de Mutsen van Nova Zembla!


In de collectie van het Rijksmuseum bevinden zich mutsen van de expeditie van Willem Barendtsz naar Spitsbergen. Het eiland werd in 1596 bij toeval ontdekt toen men op zoek was naar een noordelijke doorvaart naar China. Spitsbergen werd een belangrijke post voor de walvisvaart. In de jaren tachtig van de vorige eeuw deed een archeologisch team onderzoek en vond veel kleding: sokken, broeken, hemden, jakken, maar vooral mutsen, 33 in totaal. Het viel op dat geen twee mutsen gelijk waren. Ze hadden allemaal een eigen vorm en streepjespatroon. Waarschijnlijk konden de dik ingepakte mannen in het winterse landschap moeilijk onderscheiden worden, alleen aan hun gekleurde mutsen waren ze van op een afstand te herkennen: ‘Jan met de blauw gestreepte muts’ of ’Klaas met die lange rode muts’. Zo werd de muts iets heel persoonlijks, nauw verbonden met de identiteit van de eigenaar, en ging daarom zelfs het graf mee in. (bron: Jan de Hond, Rijksmuseum)

Tijdens deze masterclass gaat meesterbreier Loret Karman in op het verhaal achter de mutsen, de patronen en de bijzondere manieren (5) van meerderen en minderen die werden toegepast. Je moet kunnen opzetten recht en averecht kunnen breien (kan je dat niet dan krijg je huiswerk toegestuurd om te oefenen. Breng je eigen (rond)breinaalden dpn 4 mm en 2 naalden 2,5 mee.

Datum: zaterdag 27 januari in het kader van opening Europees Erfgoedjaar 2018
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Deelnamekosten € 92,50, inclusief materiaalkosten om zelf een muts te kunnen breien, koffie en thee.
maximaal 12 deelnemers
Locatie: Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Meer informatie: http://craftscouncil.nl/shop/masterclass-mutsen-van-nova-zembla/

Beeld:
1. Het Behouden Huys met daaromheen enkele vossenvallen – Illustratie uit het reisverslag van Gerrit de Veer, ca. 1610 – Rijksmuseum Amsterdam
2. Muts afkomstig uit een graf op Spitsbergen, eind 17de / 18de eeuw (Rijksmuseum Amsterdam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten