donderdag 18 januari 2018

Expositie Joke Hardenbol in Wevershuis

 
http://www.wevershuis.nl/
A.s zaterdag 20 januari 2018 opent in Museum het Leids Wevershuis, 'In het Licht van de Godin', werken van Joke Hardenbol, Textielkunstenares.
 

Joke Hardenbol, textielkunstenares:

“In mijn werk is het thema meestal Godinnen. De reden dat ik licht wil werpen op de Godin is dat ik vrouwen er van bewust wil maken dat Goden niet altijd mannen zijn geweest. Lang voor het christendom werden overal ter wereld Godinnen aanbeden. En waren in het dagelijkse leven ook de vrouwen de baas. In onze huidige tijd is het enige vrouwelijke overblijfsel Maria die bij katholieken nog wel een redelijk belangrijke functie heeft als de moeder van Jezus.

In onze huidige tijd zijn vrouwen weer bezig grip op hun eigen leven te krijgen en krijgen ze ook weer meer te zeggen in de maatschappij. Dat is een goed ding. De positie van mannen en vrouwen is nog steeds niet gelijkwaardig, maar misschien kan ik daartoe een kleine bijdrage leveren door vrouwen bewust te maken van het feit dat het niet altijd zo geweest is dat mannen de wereld regeerden.

In eerste instantie waren Griekse en Egyptische Godinnen mijn inspiratie, maar na het lezen van het boek van Ineke Bergman: Godinnen van eigen bodem, waarin een aantal Nederlandse Godinnen wordt toegelicht, is Nehalennia – een Zeeuwse Godin- een van mijn favorieten.”

Artist Statement:
“Mijn werk is heel divers en varieert van objecten aan de muur tot kunstenaarsboeken, sieraden, schalen en objecten van papier-maché. Ik werk ook veel met materialen die in Nederland vrij onbekend zijn. Tyvek is zo’n materiaal. Fabric paper is een ander voorbeeld van het op een ongebruikelijke manier van werken met papier. Gelli printen (afdrukken maken met behulp van een gelatineplaat) is een van mijn favoriete manieren om papier en textiel te kleuren. Het gebruik van deze technieken in combinatie met textiel en papier leidt tot verrassende objecten.

Ik werk intuïtief en als ik begin weet ik meestal alleen met welke kleur of welke techniek ik wil beginnen. De rest volgt al werkend. Er komt telkens een kleur of techniek bij of verdwijnt juist weer. Zo bouw ik laag over laag, meestal met gebruik van veel verschillende technieken mijn werk op.

Het creëren van kunst maakt mij blij en gelukkig en ik hoop dat die blijdschap en dat geluksgevoel overgebracht worden op de toeschouwer en op degenen die mijn workshops volgen.

Collega’s die mij inspireren zijn de Amerikaanse Sherril Kahn en de Engelse Kim Thittichai.” 

Vanaf zaterdag 20 januari, is iedereen van harte welkom om de tentoonstelling te komen bekijken.
Deze expositie zal in het Wevershuis te zien zijn tot en met 11 maart 2018. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten