zaterdag 23 december 2017

Zijden kousen reconstructie project

de kousen uit het scheepswrak


In februari 2018 begint het Textile Research Centre in Leiden aan een nieuw en bijzonder project.

De meest spectaculaire textielvondsten in Nederland van de laatste jaren werden in 2014 gevonden in een scheepswrak dat rond 1640 gezonken is op de rede van Texel. De vondsten uit het wrak ontvingen, terecht, een enorme landelijke, maar ook internationale belangstelling.

Het project van het TRC richt zich op de zijden kousen die in dit wrak zijn gevonden. Puntgaaf kwamen ze uit het water, ogenschijnlijk zonder enige gebruikssporen en zeer fijn gemaakt.

De komende maanden gaat TRC onderzoeken hoe deze kousen zijn gemaakt en hoe ze gebruikt werden. Waren ze voor een mannenbeen of een vrouwenbeen? Hoe zit zo’n kous eigenlijk? Werden ze op maat gemaakt of one size fits all? We komen er pas achter als de reconstructies klaar zijn. En daarvoor hebben ze niet één maar meerdere reconstructies nodig.

TRC hoopt dat er veel mensen mee willen doen met dit project. Met hulp van ervaren breiers en breisters worden de komende maanden meerdere kousen nagemaakt. Gedurende het project zullen TRC en brei(st)ers samen ervaring opdoen en kennis krijgen van de nu bijna verloren gegane kunst van het breien van zijden kledingstukken met een uiterst dunne zijden draad. Dit gebeurt in een aantal workshops, waarbij praktijk en lezingen elkaar afwisselen. Daarna gaan de deelnemers zelfstandig thuis aan de slag met zijde en breipennen die TRC beschikbaar stelt.


Wilt u meedoen met de workshops? Bent u een ervaren brei(st)er en heeft u uithoudingsvermogen? Laat het TRC dan weten door een e-mail te sturen naar: info@trc-leiden.nl. Vermeld daarbij dan ook je brei-ervaring. Ervaring met het breien van sokken is een pre, maar is voor de eerste workshop nog niet vereist. Voor het maken van de reconstructies is het wel nodig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten