maandag 13 november 2017

Vilt in WatersnoodSoms is de verrassing groot als je ineens oog in oog staat met een kunstwerk van textiel.

In het museum ter herdenking van de Watersnoodramp uit 1953 was dit het geval.

De beelden van wat er toen in Zeeland gebeurde zijn aangrijpend, zeker in het licht van de ramp die de inwoners van St. Maarten nu doormaken. Zij zijn nog niet aan herdenken toe. In Zeeland is dat wel het geval. Indrukwekkend zijn de films van gesprekken met mensen die het hebben overleefd. Nog veel indrukwekkender is het multimediale kunstwerk met de namen van de mensen die dat niet deden.

Als je al dat leed op je hebt laten inwerken sta je in een volgende caisson ineens tegenover een werk van een materiaal dat je kent: vilt.

Claudy Jongstra maakte in 2013 een grote serie panelen onder de titel: ’Reliefs in meekrab, alkanet en cochenille' . Geen erg opwindende titel maar wel in de haar zeer herkenbare stijl. De meesten panelen zijn vrij donker van kleur, afgewisseld met lichte panelen. Passend in dit museum dat niet alleen de verschrikkingen van de ramp herdenkt maar ook uitvoerig ingaat op de indrukwekkende werken die daarna uitgevoerd zijn. Werken die ervoor gezorgd hebben dat de Zeeuwen en Brabanders sindsdien droge voeten hebben gehouden. Dat Nederland die kennis en ervaring over de wereld uitdraagt, komt ook aan bod.

Watersnoodmuseum
Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ OuwerkerkLiesbeth Wieberdink

www.Viltkontaktgroep.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten