maandag 6 november 2017

Textiel verbindt en vernieuwt

Een verslag van een Quiltersgilde lid die aanwezig was op de eerste landelijke dag van het Kennisnetwerk Textiel van Vrouwen van Nu.

Misschien denk je terwijl je leest het Kennisnetwerk Textiel, wat is dit nu weer voor nieuws.
Nou nieuw is niet helemaal waar. Vrouwen van Nu, voorheen de Plattelandsvrouwen kent een lange handwerk traditie. Waar vroeger de voorwerkers en handwerkcommissies de liefde voor de handwerktechnieken koesterden en promoten is er nu de hedendaagse versie, het Kennisnetwerk Textiel.


Kennisnetwerk Textiel van Vrouwen van Nu
Tijdens de eerste landelijke dag stond het ochtendprogramma in het teken van wat is het Kennisnetwerk en wat wil het Kennisnetwerk zijn.
Het werd duidelijk dat het doel is handwerken en andere textiel werkvormen te borgen, te vernieuwen en naar buiten toe te laten zien.
Ook dat het geen besloten club is, integendeel, het Kennisnetwerk Textiel staat open voor iedereen, je kunt er gelijkgestemden ontmoeten, ideeën uitwisselen en elkaar inspireren.
Natuurlijk werd er gediscussieerd over een verdere uitrol van het Kennisnetwerk Textiel.
Workshop
Na het serieuze gedeelte was er in de middag tijd voor het creatieve deel, een workshop onder leiding van Marijke Schurink, beeld en sieraadkunstenaar.
Marijke gaf ons een kijkje in haar project "101 vrouwen versierd". Daarna gingen wij onder haar leiding zelf aan de slag met de portretten van de deelnemers.

Textiel verbindt
Het opvallende van de dag was,  ik ontmoete er  bekenden uit de diverse textiele verenigingen die vertegenwoordigd zijn in het STIDOC. Waar het vooral in de ochtend ging over het uitwisselen van ideeën, was de middag gericht op elkaar inspireren.
Het was een dag vol van het ontmoeten van gelijkgestemden, kortom textiel verbindt.

Textielplein
Wil je meer weten over het Kennisnetwerk Textiel, kom dan naar het Textielplein tijdens de Handwerk en Quiltdagen op 23, 24 en 25 november in Nieuwegein.
Het textielplein is een gezamenlijk initiatief van de leden van het STIDOC. Deze dagen ontmoet je op het textielplein de vertegenwoordigers van het Weefnetwerk, Quiltersgilde, Lokk, Merkwaardig, Viltcontactgroep en Kennisnetwerk Textiel van Vrouwen van Nu.

Jo Huijsman
namens het Quiltersgilde

2 opmerkingen:

  1. Geweldig initiatief en leuk om over de eerste dag te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi om te lezen, goede zaak dat onze handwerkvaardigheden in de breedste zin van het woord verenigd worden en doorgegeven aan een jongere generatie!

    BeantwoordenVerwijderen