donderdag 23 november 2017

Het ambacht Weven op Nationaal Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland

Een jaar geleden, tijdens de Landelijke Weefdag 2016, is het ambacht Weven geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel Erfgoed in Nederland omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis en/of vaardigheden, die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.
In 2012 is door Nederland het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed ondertekend. Criteria om geplaatst te worden zijn: het moet een traditie (of ambacht) zijn die van generatie op generatie wordt doorgegeven en het ambacht moet ook vandaag de dag nog een levend ambacht ofwel een levende traditie zijn en in praktijk gebracht worden.

Ambacht Weven en WEEFNETWERK
Voor plaatsing van het ambacht Weven op de lijst heeft WEEFNETWERK aan de verplichte acties moeten voldoen, zoals een Erfgoedzorgplan opstellen en uitvoeren en ondersteuning van instellingen voor de aanvraag. WEEFNETWERK heeft deze ondersteuning gekregen van het Textielmuseum in Tilburg, het Openluchtmuseum in Arnhem en het Weverijmuseum in Geldrop. In 2016 is het certificaat en logo Ambacht Weven door Ineke Stroucken, directeur van het Kenniscentrum, overhandigd aan WEEFNETWERK.

bijdrage van Geertje Middel van WEEFNETWERK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten