donderdag 16 november 2017

Accessories are a Girl’s Best Friend

Dit najaar zijn diverse modeschatten van het Rijksmuseum te zien in het Tassenmuseum tijdens de tentoonstelling Accessories are a Girl’s Best Friend. Hoogtepunten uit de accessoire collectie van het Rijksmuseum worden tentoongesteld, zoals parasols, hoeden, haaraccessoires, shawls, handschoenen, waaiers en nog veel meer.

Deze (tot nu toe!) verborgen modeschatten liggen normaliter opgeborgen in het depot van het Rijksmuseum, maar zijn van 16 september 2017 tot en met 28 januari 2018 te zien in Tassenmuseum Hendrikje. Naast de bijzondere accessoires van het Rijksmuseum selecteerde het Tassenmuseum diverse opmerkelijke tassen uit eigen collectie.


 
It’s all about the details
De term ‘accessoire’ werd pas voor het eerst gebruikt in de 19de eeuw. Accessoires kunnen een praktische functie hebben; zo kunnen ze je beschermen (zoals handschoenen beschermen tegen de kou of een hoed beschermt tegen de zon), maar accessoires (tassen en buidels) kunnen ook gebruikt worden om benodigdheden in mee te nemen die niet in je zak passen. Van oudsher dienen accessoires als object om jezelf mee te versieren en te onderscheiden. Daarnaast reflecteren accessoires ook de cultuur van het moment en de maatschappelijke status van de drager. Accessoires zijn even goed als de mode zelf een onderdeel van het modesysteem, zo niet een onderdeel dat nog sneller wisselt dan (kleding-)mode zelf.

Accessoires – verhalen over gebruiken en etiquette
Wie droeg een bepaald accessoire, wanneer en waarom? De tentoonstelling ‘Accessories are a Girl’s Best Friend’ vertelt de bezoeker een bijzonder verhaal over diverse accessoires en bijbehorende gebruiken en etiquette. Zo was de manier waarop en bij welke gelegenheid een accessoire werd gedragen vroeger van groot belang. Soms was een accessoire zelfs zó kenmerkend voor een bepaalde periode dat een tijdperk er zijn naam aan heeft ontleend. Denk aan de ‘Pruikentijd’ of de ‘molensteenkraag’. Ook konden accessoires de tijd aangeven: hoe langer de handschoen, hoe later het was op de dag.

Tip:
De Vrije Academie organiseert een rondleiding. Inge Raadgever neemt u mee langs de absolute highlights op mode gebied. Bovendien ontdekt u de belangrijkste accessoire trends van de laatste vierhonderd jaar.
>> https://vrijeacademie.nl/7503/uitgebreid-zoeken/rondleiding-accessories-are-a-girls-best-friend/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten