zaterdag 28 oktober 2017

Sashiko in Museum de Kantfabriek Horst

Zaterdag 28 oktober gaat de eerste groep Sashiko liefhebbers aan de slag in Museum de Kantfabriek. De workshop is volgeboekt en zal daarom 24 februari 2018 in herhaling gaan. Gelukkig heeft de Textielbibliotheek voor diegenen die niet zo lang willen wachten een hele collectie oude en nieuwe boeken over deze magische Japanse techniek in huis.De Sashiko techniek kent een eeuwen lange traditie in Japan. Het is ontstaan uit de Boro techniek, waarmee in het koude noorden van Japan de arme bevolking noodgedwongen hun kleding, beddengoed en huishoudtextiel herstelde. De naaitechniek die zij daarvoor gebruikten heeft zich ontwikkeld tot een hoogstaande borduur- en quilttechniek. Zowel in Japan als in het westen zijn er nog altijd veel enthousiaste beoefenaars. Met Sashiko zijn met de eenvoudig uitziende rijgsteek, waarin veel symboliek en tradities verborgen zitten, de meest uiteenlopende moderne textiele creaties te maken.

In de Textielbibliotheek zijn de volgende boeken te leen:

  • Sashiko Handboek van Susan Briscoe
  • Modern Sashiko van Silke Bosbach
  • Boro: Rags and Tatters from the Far North of Japan van Yukiko Koide en Kyoichi Tsuzuki
  • Japanese Country Quilting van Karen Kim Matsunaga
  • Sashiko Quilting van Kimi Ota
  • Sashiko - The Quilting of Japan van Bonnie Benjamin


Ook in de tijdschriften die in de collectie van de bieb staan, zijn artikelen over Sashiko en Boro te vinden.

In Handwerken zonder Grenzen nummer 202 is een groot artikel over Sashiko te lezen. Vezel van juni 2016 bevat een artikel over het maken van een Origami kraanvogel in Sashiko techniek en is een stuk te vinden over werkstukken geïnspireerd door de Boro techniek.


Voor diegenen die zo enthousiast zijn geworden en die niet genoeg hebben aan het lenen van deze boeken uit de Textielbibliotheek zijn de boeken van Susan Briscoe en Silke Bosbach ook te koop in de museumwinkel van de Kantfabriek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten