maandag 30 oktober 2017

Bijzondere historische quilt expositie in New York

Op het (interessante) blog van Sandra Sider verscheen kortgeleden een blogpost over een bijzondere expositie in het American Folk Art Museum in New York.

FABULOUS EXHIBITION at the American Folk Art Museum in NYC

Met haar toestemming posten we hier fragmenten uit haar post:
Intarsia Quilt with Soldiers and Musicians, artist unidentified; initialed “J.S.J.” Prussia, c. 1760–1780. Wool, with embroidery thread; intarsia; hand-appliqued and hand-embroidered, 55 x 43 in. The Annette Gero Collection. Photo by Tim Connolly, Shoot Studios

Oorlog en Pieced: De Annette Gero-collectie Quilts van Militaire Stoffen, tot 7 januari in het American Folk Art Museum. 

De stukken in deze expositie zijn adembenemend mooi. Ook omdat veel van de stof lichte rode wol is (van de "rode soldatenjassen"), spreken de patronen en afbeeldingen zeer tot de verbeelding. De tentoonstelling bestaat uit 29 textiel en acht bijbehorende voorwerpen, gedateerd van 1719 tot eind 19e eeuw.

"Wat heel bijzonder is aan de quilts in deze tentoonstelling is de veelheid aan gebruikte technieken en met oog voor details, en het feit dat ze door mannen zijn gemaakt," aldus Dr Anne-Imelda Radice, directeur, American Folk Art Museum . "Mannen, die normaal gesproken niet worden opgeleid om naaimachinewerk te doen, tonen hier in zowel het ontwerp- als de handvaardigheid, waarbij ze stukken militaire uniformen, dekens en andere stukjes stof in quilts van grote schoonheid genaaid hebben. Deze quilts bieden een inzicht in het militaire leven en de noodzaak tot creatieve expressie, zelfs inoorlogstijden."

Soldier’s Mosaic Quilt, artist unidentified. Crimea, India, or United Kingdom, c. 1850. Wool with applied cording; inlaid; hand-corded, 93.5 x 75.5 in. Collection International Quilt Study Center & Museum,
University of Nebraska-Lincoln, 2017.002.0001

Sommige van deze mozaïekachtige quilts bevatten tot wel vijfentwintigduizend stukjes stof.

"In het perspectief van de oorlog zijn de quilts een levend bewijs van dapperheid, loyaliteit en een bevrijdende handeling voor donkere menselijke impulsen, onder zware omstandigheden," zegt Stacy C. Hollander, co-curator van de show. "Ervaringen en herinneringen zijn gefragmenteerd en briljant gereconstrueerd door kleine stukjes doek. De uniformen, geassocieerd met het beste en slechtste van de mensheid, worden zo getransformeerd tot bewijsstukken van gezond verstand en schoonheid, waarbij de georganiseerde geometrie de soldaat een illusie geeft van 'controle' over een oorlog waarin hij zowel deelnemer als waarnemer was."

De expositie reist nog naar een andere lokatie in de US en er is een boek verschenen bij de expositie. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten