vrijdag 1 september 2017

Weefcentrum

De zomer is bijna over en de flyers die cursussen aankondigen en waarin ook de open dagen staan vermeld vallen al in de brievenbus . Op de open dagen van het Weefcentrum in Zuidbroek(Gr.) www.weefcentrum.nl zijn de resultaten van het vorig seizoen te bewonderen, die door de cursisten gemaakt zijn.

De docenten exposeren werkstukken van de technieken die aankomend seizoen gegeven gaan worden en waarvan ze hopen dat het zo aansprekend is dat er cursisten op afkomen.

Het is een gezellig geroezemoes in de zaal en verschillende mensen zitten en staan te praten. Staan in groepjes bij de weefsels of drinken een kopje koffie/thee aan de lange tafel in het midden van de zaal, met uitzicht op de weefsels, de garens en de weeftoestellen. Maar vooral de kleurigheid valt op als je binnenkomt. Ik blijf het fascinerend vinden hoe kleuren in een weefsel zich gedragen. Ga eens met twee of meer kleuren breien of haken en weef dan deze kleuren eens in bv. linnenbinding door elkaar… Het effect is duidelijk anders.


Er staan twee weeftoestellen ingeregen en klaar om demonstraties te geven. Men mag ook zelf even plaats nemen op de kruk en, op aanwijzing van de docent , de spoel door de juiste sprong laten lopen.
Het Weefcentrum verkoopt garens uit eigen voorraad en heeft ook twee ondernemende vrouwen gevraagd om hun kwaliteitsgaren te tonen. Iboy Udema www.iboysmohair.nl is aanwezig met mohairgarens en Erica Tepper www.wolinhuis.nl met Noorse Rauma wol.

Buiten de weefcursussen zijn er de maandelijkse contactochtenden in ‘de Broeckhof’. Een extra activiteit die niet altijd weef- gerelateerd hoeft te zijn. Er zijn bv. voorbeelden getoond van een filigrain kaart. Echter, als je goed nagaat zijn vele technieken met draden, weef- gerelateerd.
Mevr. Guus Hoefman, die de weefcursussen voor beginners en gevorderden verzorgt, vertelt boeiend en gepassioneerd over de vele technieken die op de tafels liggen.

De weefkring ’Los zand’ heeft het vorig seizoen aan een vriendschapsronde mee gedaan. Ieder heeft kleine lapjes in verschillende weeftechnieken aan de andere leden gedoneerd die er een bedsprei of woondeken van hebben gemaakt. Leuk resultaat!

De weefkring ’Los zand’ heeft het vorig seizoen aan een vriendschapsronde mee gedaan. Ieder heeft kleine lapjes in verschillende weeftechnieken aan de andere leden gedoneerd die er een bedsprei of woondeken van hebben gemaakt. Leuk resultaat!


Het intrigerende ‘van overshot naar schaduwweefsel ‘ is uitgewerkt door Hermien Atzema. Het is ‘overshot’ en niet ‘overschot’, wat ik in mijn haast gelezen had en direct een associatie maakte met restjes van weefsels hergebruiken in nieuw werk. Het echt heel wat anders….Een versierende weeftechniek met prachtige motieven, oorspronkelijk uit de Scandinavische landen, die ook vaak in het doorstopwerk terugkomen.
Ook collapse weave trekt mijn aandacht. Ik herinner me nog dat mijn moeder zomerjurkjes maakte van seersucker. Een bobbelige stof met veel effect. Zo ziet het collapse weefsel er ook ongeveer uit. Als u wilt weten hoe het werkt neem dan contact op met de dames van het Weefcentrum. Ze vertellen u graag alles over deze veelomvattende hobby.
Tekst en foto's van Ietje de Graaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten