zaterdag 30 september 2017

Adinka Tellegen in Museum het Leids Wevershuis

Met het thema 'Geschilderd met de naaimachine' zijn in Museum het Leids Wevershuis werken van textielvirtuoos Adinka Tellegen te zien van 1 oktober t/m 12 november 2017.

Schiermonnikoog
Hoewel haar affiniteit tot textiel altijd groot is geweest, heeft Adinka haar activiteiten op dat gebied lange tijd beperkt tot gelegenheidswerkstukken. Pas op latere leeftijd heeft ze zich er volledig aan overgegeven in het besef dat het voor haar de meest eigen manier is zich uit te drukken.

Haar doelstelling, of anders gezegd, haar verlangen is in textiel te schilderen.
De ondergrond is kaasdoek, daarop wordt de grondlaag aangebracht door middel van uitgeknipte stukjes stof in ongeveer de kleur en vorm van de afbeelding. Op deze ondergrond wordt het doek ‘geschilderd’, door er met de zig-zag-steek van de naaimachine in de benodigde kleuren overheen te gaan, en met behulp van tal van transparante stoffen om de nuances en schaduwen aan te brengen.
En wel zodanig dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is dat het genaaid is, en vaak ook niet op het tweede. Ze werkt op basis van een foto die door haarzelf gemaakt moet zijn. Dat laatste is essentieel.
Zij streeft opzettelijk een precieze, natuurgetrouwe weergave na, waar het materiaal zich er eigenlijk niet toe leent. Het is een uitdaging dat toch voor elkaar te krijgen en een tijdrovende bezigheid, al was het maar omdat het werk voortdurend onder de naaimachine vandaan gehaald moet worden om het op afstand te kunnen beoordelen. 

detail Schiermonnikoog


Textielfestival 2015 
In 2015 heeft zij met het bovenstaande werk 'Schiermonnikoog' de 2e prijs behaald voor de internationale expositie in de Pieterskerk in Leiden voor het Textielfestival van 2015. 


De tentoonstelling wordt vandaag, zaterdag 30 september om 16.00 uur geopend. Deze expositie zal in het Wevershuis te zien zijn tot en met 12 november 2017. 


Voor verdere informatie over Adinka Tellegen kun je ook even een bezoekje brengen aan haar website: www.adinkatellegen.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten