donderdag 31 augustus 2017

'Weven op 3 schachten' nieuwe uitgave van Erica de Ruiter

boekbespreking door Roos Cox

Op 30 april is het boek Weven op 3 schachten verschenen. Het werd gepresenteerd bij de opening van de ‘Week van het Weven’ in het Openluchtmuseum in Arnhem in aanwezigheid van de schrijfster van het boek, Erica de Ruiter.
Het kleurrijke boek is de kroon op 40 jaar onderzoek naar weefsels gemaakt op 3 schachten.
Als oud-leerling van Erica wist ik natuurlijk al dat er heel veel mogelijk is op 3 schachten, maar al bladerend in het boek raak ik toch weer onder de indruk van de veelheid aan weefsels.
Zomer en winter, taqueté, honingraat, wafels, gerstekorrel, om er maar een paar te noemen, Erica krijgt het voor elkaar om ze op 3 schachten te weven. Neem bij voorbeeld de stalenlap van negen verschillende rijgblokken die met gelijke trapwijze dus 81 verschillende structuren geeft.
Mijn persoonlijke favoriet is de gewatteerde stof. Vooral de veelkleurige versie maakt heel slim gebruik van kleuren en rijging, en dan wordt de wattering ook nog mee ingeweven! Allemaal op maar 3 schachten.
Het door Erica ontwikkelde ‘damast op 3 schachten’ verdient een aparte vermelding. Het is een eenvoudige manier om (zonder te hoeven tellen) figuren te weven door middel van pick-up.
Ik denk dat iedereen die van weven houdt van dit boek gaat houden. En je kunt niet anders dan bewondering hebben voor de enorme kennis en kunde van Erica!

Meer informatie over de presentatie en bestellen boek zie Week van het Weven op Facebook en book3erica@weefnetwerk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten