donderdag 24 augustus 2017

Quilts van beddengoed uit grootmoeders tijd

Wie kent het niet? Het prachtige beddengoed van weleer. Een tentoonstelling van quilts van dit kleurrijke beddengoed is op dit moment te bezichtigen in:
‘De zelfmakerij’ een boerderij met dagbesteding , boerderijwinkel en theetuin.
Kromme Elleboog 22, 
9682 XH Oostwold 

de foto is van atelier Steekjes en Kruisjes, de quilt staat in het boek 'Uitgeslapen"

 
Waarom daar, zult u denken?
Wel…, de kleinzoon van Jantje Kupers- de Roo is een goed jaar geleden begonnen met het bedrijf nadat hij de boerderij betrokken heeft met vrouw en kinderen.
De ruimte was er en is prachtig opgeknapt zodat de quilts nu ruim kunnen hangen en het licht van boven de kleuren als het ware naar je toe zenden.

Het oude beddengoed waar Jantje zo enthousiast over is, wat resulteerde in het boek ‘Uitgeslapen, droombeelden van toen in quilts van nu’, is de basis voor alle quilts die tentoongesteld worden.Jantje Kupers-de Roo(1933) is opgegroeid op een boerderij waar, zoals dat vroeger gewoon was, oma bij in woonde. Oma had het prachtige rode beddengoed wat de kleine Jantje al bewonderde. De bloemen en de diep rode kleur laten een onuitwisbare indruk achter. In haar latere leven, dat in teken van de textiel staat, verzamelt ze oud beddengoed en mensen om zich heen. Met deze groep mensen deelt ze de passie voor lapjes en quilts. En daarenboven het oud beddengoed. Het verzamelde beddengoed wordt onderling uitgeruild en gedeeld om mooie quilts te maken die een tweede leven geven aan het beddengoed.

Het is toch wel even ‘een dingetje ‘om de schaar te zetten in deze prachtige stof. Jantje gebruikt geen oud beddengoed in top conditie, dat hoort in een museum thuis, maar wel het beddengoed dat sleetse plekken heeft en vervaagde kleuren. Ze wast de stoffen en legt ze op de bleek. Vaak worden de kleuren dan als nieuw.
De knopen en met hand gefestonneerde knoopsgaten zijn terug te vinden in de quilts en ook de stiksels en oprijgjes zijn als extra ornament te bewonderen in de kleden. Jantjes uitgangspunt om toch deze oude stof te gebruiken en het niet in het kabinet te verstoppen pm het zo nu en dan te aaien, is dat ze de stoffen een tweede leven gunt als quilt. Daarom worden de beste delen uit de vaak versleten slopen, tijken en beddenkleden geknipt of gesneden. Soms wordt er een quilt gemaakt om op de hangen en er met plezier naar te kijken maar vaak ook, nog beter, als lekker warme deken om onder te kruipen en in gedachten nog even terug te gaan naar de mensen van weleer.

Beelden van mixed media van Mary Stenekes verfraaien de expositie.
De tentoonstelling duurt tot 2 september 2017
Bezoek is welkom van 10.00-16.00 uur. Gesloten op woensdag en zondag.


tekst en foto's Ietje de Graaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten