maandag 31 juli 2017

Weven in agrarisch museum ‘de Buurderij’ in Overasselt

In een monumentale herenboerderij uit 1780 is het agrarisch museum de Buurderij gevestigd, met op de hooizolder een antiek weefgetouw. Het museum is een multifunctioneel centrum voor ontmoeting en participatie voor de inwoners van Overasselt en omgeving. De kernactiviteit is dagbesteding voor ouderen met een gezellig huiskamercafé. Op het terrein van de Buurderij is ook het zorgcentrum de Lage Hof, dat plaats biedt aan bewoners met een verstandelijke beperking of dementie. Voor hen staat de beleving van de museumboerderij en het buitenleven centraal.

Op de afdeling ‘kleding van toen’ is een merkwaardig weefgetouw, met klepjes op de trappers. Na enig speurwerk blijkt het getouw ‘Ons Eigen Thuis’ te heten, gebouwd rond 1940 door Ir. Bernard IJzerdraadt. Het getouw is tot 1970 gebruikt door Dinie Couwenbergh, zij heeft op dit weefgetouw damast zitovertrekken geweven, waarmee historische fauteuils in het Rijksmuseum werden gerestaureerd, daarna kwam het getouw ergens op zolder te liggen.
De weefster Jolanda Praag heeft het initiatief genomen om dit complexe getouw in elkaar te zetten, het vergde nogal wat gepuzzel en denkwerk. Begin 2017 is de eerste schering, een linnenbinding, met de vier beschikbare trappers erop gezet. Het volgende project heeft een ander patroon, een schaduwweefsel, waarbij opnieuw het ingewikkelde trapsysteem met de ijzeren klepjes en kabeltjes aangepast moet worden. Nog meer hoofdbrekens!
Dit museum ten zuiden van Nijmegen is een bezoek de moeite waard vanwege de multifunctionele opzet en het antieke, unieke weefgetouw.
 
openingstijden en adres museum: dinsdag t/m zondag, van 10.30-17.00 u. (oktober t/m maart: 11.30 tot 16.00 u). Het huiskamercafé en de winkel zijn ook zonder museumbezoek toegankelijk. Kasteelsestraat 5, 6611 KA Overasselt. www.buurderijdelagehof.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten