maandag 10 juli 2017

Uitgelicht in de Textielbibliotheek: Jan Beaney en Jean Littlejohn

Jan Beaney en Jean Littlejohn zijn beiden bekende internationale textielkunstenaars en werken samen onder de naam Double TroubleSamen hebben Jan en Jean veel boeken geschreven, en geleerd en tentoongesteld in het Verenigd Koninkrijk en overzee. In 1997 zetten ze Double Trouble op om verdere interesse in borduurwerk te bevorderen.
In dit gezamenlijke interview bieden ze inzicht in hoe ze begonnen zijn, hun creatieve processen en de technieken die ze hebben gebruikt om hun werk te ontwikkelen, evenals het aanbieden van wat waardevol advies aan ambitieuze textielkunstenaars.


Wat is jullie medium?Jan: De keuze van medium / techniek hangt af van de oorspronkelijke ideeën en het oppervlak dat ik wil creëren. Niet alleen stoffen en draden, maar ook verf, kleurstoffen, kralen, draad, alle mixed media die geschikt zijn. Ook Jean werkt graag in mixed media en mixed technieken naargelang de inspiratie of het concept. 'Meestal werk ik in lagen van applique met print, stiksels en het gebruik van een naaldpunchmachine.'

Hoe is jullie werk te beschrijven en waar past het in de hedendaagse kunst?Jan: Over het algemeen is mijn werk gebaseerd op aspecten van landschap. Ik probeer een herinnering of de essentie van een tijd en plaats op te nemen in een representatieve mate, waarbij sommige elementen overdrijven en anderen vereenvoudigd worden. Ik weet niet zeker waar mijn werk past in de hedendaagse kunst maar ik hoop dat mijn werk gerespecteerd wordt.

Jean: Ik zou mijn werk beschrijven als mixed media en op dit moment lijkt er een verfrissende verandering in de sfeer van de hedendaagse kunst waar veel stijlen worden herkend en dus is er geen druk om de trend te reflecteren.

Hoe werken jullie?Jan: Een schetsboek is de essentiële start van elk werk. In de meeste gevallen maakt ik een ruwe opzet om een collectie aan materiaal te sorteren voor het starten van het textielwerk. Het opbouwen van het oppervlak met kleur, gedrukte stoffen en andere weefsels voorafgaand aan handsteek en machinewerk. Werken met oplosbare film houdt in dat stoffen en draden voor de bewerking worden geplaatst. Ik vind het leuk om in mijn studio te werken met weinig afleiding, zodat ik het werk de nodige concentratie kan geven.Jean: Ik vind het leuk om in mijn studio te werken en nieuwe fasen van het werk maken tijd om te ontwikkelen. Ze omvatten gewoonlijk een vorm van observatie tekeningen die vervolgens worden ontwikkeld, vaak combineren van verschillende afdrukmethoden, in een reeks ontwerpen waaruit de uiteindelijke ideeën ontstaan. De resulterende beelden zijn een synthese van observatie en historische referenties die gewoonlijk bijdragen aan de ideeën. Ik zou verloren zijn zonder schetsboeken, zowel voor het opnemen van observaties en het ontwikkelen van ideeën. Niets gebeurt zonder visueel onderzoek.De boeken van Jan Beaney en Jean Littlejon zijn echt inspiratieboeken. Ze geven een hint, een idee, een concept, en eindeloos veel mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. 


Meer lezen van Jan Beaney en Jean Littlejohn?
>> http://www.textileartist.org/jan-beaney-and-jean-littlejohn-interview/

Meer zien van Jan Beaney en Jean Littlejohn?In de Textielbibliotheek in Museum de Kantfabriek in Horst, zijn de volgende boeken te leen:Titel BoekAuteur
Art of the needle. designing in fabric and threadbeaney, jan
Bonding and beyondBeaney, jan: Littlejohn, jean
Colour explorationsBeaney, Jan Littlejohn, Jean
Complete guide to creative embroideryBeaney, J
ConnectionsBeaney, jan| Littlejohn, jean
Conversations with constanceLittlejohn, jean| Beaney , jan
Double visionBeaney, jan Littlejohn, jean
Embellish & enrichBeaney, jan| Littlejohn, J.
Gardens & moreBeaney, jan|Littlejohn, jean
Giving pleasureBeaney, Jan Littlejohn, Jean
Grids to stitchBeaney, jan|littlejohn, jean
InspirationsBeaney, J.
New dimensionsBeaney, J., Littlejohn, J.
No stone unturnedBeaney, Jan Littlejohn, Jean
Over the lineBeaney, jan| Littlejohn, jean
RedBeaney, jan| Littlejohn, jean
Seductive surfacesBeaney, Jan Littlejohn, Jean
Seeing double developing personal themesBeaney,jan| littlejohn, jean
Sketch in timeBeaney, Jan Littlejohn, Jean
Tale of two stitchesBeaney, jan Littlejohn, jean
Transfer to transformBeaney, jan| Littlejohn jean
Trees as a themeBeaney, jan Littlejohn, jean
Vanishing act. machine embroidery on soluble fabricsBeaney, J.

(zoek op Beaney in het veld Auteur in de Textielbibliotheek: http://www.stidoc.nl/bibliotheek/obieb_zoeken.php)

(hier is een uitgebreide inhoudbeschrijving te vinden, en zijn de boeken ook te bestellen muv enkele die uitverkocht zijn> ga naar DoubleTrouble boeken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten