donderdag 13 juli 2017

Petra Noordhof-Dragstra studeert af aan de Genkse Academie voor Beeldende Kunst

Als je meer wilt dan vilt.


Losse plukken wol, hele schapenvachten, het verwerken van zijde in wol, ik was verrukt toen ik ontdekte wat je daar allemaal mee kon. Vele malen was ik bij Hawar in Oldeberkoop te vinden en volgde ik alle mogelijke workshops. Thuis experimenteerde ik verder en nog steeds zijn de mogelijkheden van vilt niet uitgeput. Maar ik wilde ook andere technieken leren en ontdekken hoe ik die technieken kan combineren. De Academie Beeldende Kunst en Media in Genk (België) geeft je alle kansen om dit in deeltijd te doen.

De eerste vier jaren worden de verschillende technieken op een hedendaagse manier omgezet in een vooraf vastgesteld thema. De nadruk ligt in je onderzoek van het thema en de presentatie. Na vijf jaar heb ik met het zelfgekozen thema “Open Mind” met drie werken afgesloten.Het juryrapport was zo positief dat ik besloot ook de twee jaren specialisatie te volgen. Je kunt dan twee jaar werken aan een werkstuk waarvoor je inspiratie opdoet in een ander atelier. Ik koos voor beeldhouwen. Maar het werk leende zich niet voor heen-en-weer gesjouw naar de academie en is thuis gemaakt.
Ik heb het de titel Roots gegeven en het toont wat rest als je afgesneden bent van je oorsprong, je familiebanden, je thuis, de plek waar je geaard bent. Het is gemaakt van golfkarton en behandeld met bister en schellak. Een lastig materiaal en in tegenstelling tot vilt moeilijk te vormen. Van golfkarton, grijs karton, gips en gipskarton heb ik Ontheemd 1, 2 en 3 gemaakt.

Geraakt door Afghanistan, Irak en Syrië is de subtitel en met nummer 3 won ik de prijs van de academie voor het beste werk. Ik citeer uit het juryrapport: “De materiaalkeuze en rauwe verwerking ervan tot een desolate getuige van de zinloosheid van de oorlog, die mensen ontwortelt en ontneemt, beklijft werkelijk.”


Dankzij de kritische en inspirerende begeleiding van Anne Mie Boonen en Sus Driessen (docenten) waren het zeven zinvolle, creatieve jaren op de Academie in Genk. Petra Noordhof - Dragstra

(tekst Petra Noordhof - Dragstra, Netty van Kaathoven)
http://www.academiegenk.be/bk/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten