maandag 17 juli 2017

Gemeentemuseum Den Haag ontvangt Mondriaan kussen in tunische haakstijlHet is alweer een tijdje geleden, ongeveer anderhalf jaar, dat er een aankondiging in de plaatselijke krant staat. 2017 wordt het Mondriaan jaar. In het Gemeentemuseum Den Haag wordt een grote Mondriaan tentoonstelling gehouden.
Ina van der Wal is bezig een Tunisch gehaakte woondeken voor te bereiden. Deze deken moet in één stuk gemaakt worden, niet in banen of blokken. Met verschillende steken en verschillende kleuren. Tunisch haakwerk leent zich uitstekend voor een deken én Tunisch haken is de techniek die Ina tot in de puntjes beheerst. Boukje Mulder, de voormalig hoofdredactrice van Handwerken zonder grenzen is al op de hoogte van de plannen en zeer geïnteresseerd in een artikel over deze techniek.


Om eenheid te krijgen in het patroon ontwerpt Ina een op Mondriaan geïnspireerde vorm.

Iedere steek krijgt een eigen rechthoek met afscheiding van twee donkere Tunische steken.
In totaal zitten er 41 steken in de deken. Anna, Marijke en ik haken de woondeken ter controle van het uitgeschreven patroon. Een blok met een eigen invulling completeert het geheel.
Maar deze toevoeging gaat voorbij aan Mondriaans gedachtegoed.
Daarom terug naar de basis en een ontwerp voor een groot woonkussen met twee werken van Mondriaan als inspiratie. De Rode molen en Tableau 1, ieder voor de helft.
Ik had aangegeven het kussen te willen haken als Ina het ontwerp leverde. Er is nog een week of zes te gaan voordat de woondeken en het kussen gepubliceerd zullen worden.

Om een uitgewerkt patroon te tekenen is nog wel even een uitdaging.
De kleur - en steekverdeling in de blokken is niet het punt. De molen… Die moet op ruitjespapier getekend worden en de verhoudingen moeten goed blijven binnen de maten van het kussen.
Ook het inhaken van de wieken en de kleinere details moet in verhouding staan tot het uiteindelijk resultaat. Tunisch inhaken is op zich niet moeilijk. Men moet rekening houden met het eigene van de techniek daarom moet de kleurwisseling op de heen- en teruggaande naald geschieden.
Ondertussen is er een mailtje met een paar foto’s naar het Gemeentemuseum Den Haag, waarin we vertellen dat we bezig zijn met een ontwerp dat op Mondriaans werk geïnspireerd is en dat het wel heel toevallig samenvalt met het Mondriaan jaar.
Per omgaande komt een mail terug dat het ontzettend leuk zou zijn als het kussen getoond kan worden in het museum. Op later tijdstip zal een afspraak gemaakt worden. Het is nog maar 2016.
In Handwerken zonder grenzen nr. 197, sept. 2016 verschijnt het artikel en wordt op 6 bladzijden de geschiedenis en de techniek van het Tunisch haken uitgelegd. Het patroon van het Mondriaan kussen is, als telpatroon, gratis op te vragen bij het tijdschrift.
De vrije verkoop stijgt en de oplage raakt bijna uitverkocht.

Op 28 juni 2017 reizen we af naar Den Haag.
Marijke kan helaas niet mee. Wat we daar gaan doen? Het Mondriaankussen brengen waar het eigenlijk hoort. Bij de Mondriaancollectie in het Gemeentemuseum Den Haag. In de hofstad zie je Mondriaans bekende kleuren en vlakken overal opduiken. Billboards, maar ook etalages en flatgebouwen schreeuwen Mondriaan. Het kan niet missen, 2017 is het Mondriaanjaar. Aangekomen bij het museum worden we met alle egards ontvangen. Tijdens een heerlijk kopje koffie/thee in de binnentuin mag het kussen uit de tas en de PR dames Kim en Anke worden bijgepraat over het ontstaan. Daarna foto's maken bij de werken die als inspiratie gediend hebben. Anke en Kim begeleiden ons, anders mag je nooit zo dichtbij! Na de fotosessie gaat het kussen met de PR dames mee naar de directiekamer. Tot 16.30u hebben we het museum en de collectie bekeken. Genieten. Echt de moeite waard! Zowel het gebouw van architect H.P.Berlage als de uitgebreide tentoonstelling van Piet Mondriaan en tijdgenoten.
Geschreven door Ietje de Graaf, met Ina van der Wal, Anna van der Wal en Marijke Griever van handwerkatelier SerDani


Geen opmerkingen:

Een reactie posten