vrijdag 14 juli 2017

en ook Tally Dirriwachter studeert af aan de Genkse Academie.

Ook ik heb net de specialisatiegraad bij Textiele Kunst in Genk afgesloten. Na vele jaren van breien, haken, quilten en weven wilde ik met textiel in bredere zin aan de slag. Meer kunstzinnige, minder tastbare zaken maken. Er zat nog iets in me wat er ook uit moest, maar waarvan ik niet wist hoe dit vorm te geven. 
In mijn jaren in Genk heb ik daar veel over geleerd en tevens het vilten ontdekt.

Mijn thema is de spanning tussen grillig en gestroomlijnd. 
Al jaren ben ik gefascineerd door grillige vormen. De palen van de Betuwelijn in Nederland, moderne windmolens, hoogspanningsmasten, de kale takken aan de bomen in de winter. Langs de A15 naar Rotterdam bestaat er een plek waar al deze vormen samenkomen en dat is de plek waar mijn thema geboren is.

Grilligheid heeft voor mij met eigenzinnigheid te maken, een eigenschap die mij niet vreemd is en waardoor mijn leven soms anders is verlopen.
Grilligheid beknot
Het leven van iedereen verloopt soms grillig. Dan weer meer gestroomlijnd. Af en toe gesloten, soms meer open. Een overmaat aan grilligheid blokkeert de doorstroom, leidt tot stilstand.
Dit werk gaat op zoek naar het evenwicht tussen beiden. 
En laat zien dat deze balans altijd wankel blijft.
Kwetsbaar.
Tijdelijk.

Openheid geeft ruimte
Voor mij betekent minder evenwicht dat vormen meer gesloten zijn. 
Als de balans beter wordt, komt er meer openheid en worden kleuren weer helder.
Mijn eerste vier werken bestaan uit houtachtige palmsingbladeren in steeds meer open vormen. Deze heb ik aan de buitenkant strak ingevilt en binnenin zitten vele meters merinowol op chiffonzijde. Hier heb ik plooien ingenaaid en daarna heb ik het doorgevilt. Vervolgens aan elkaar genaaid op kleur en aan de gladde buitenkant bevestigd. 
Overvloed
Het werk ‘Overvloed’ is op een stof met metaaldraad gevilt, zodat het makkelijker te vormen was. Dit heb ik op meerdere plaatsen uit laten steken.
Evenwicht bereikt?

De kleur geel in het vijfde werk is een kleur die ik vaak tegenkwam in de vrije natuur in Nieuw-Zeeland, waar ik met mijn gezin gereisd heb. Deze periode heeft er voor mij aan bijgedragen om dat wankele evenwicht te behouden. Vandaar dat deze kleur in mijn werk terugkomt. Ieder van ons heeft iets anders wat evenwicht brengt.


What keeps the balance ?

Het werk staat maar net in evenwicht.
Ik heb dit met kleine knoestige houten takken gemaakt (tuincentrum, bloemist). Deze takken zijn aan elkaar gemaakt tot het werk uit evenwicht dreigde te raken en daarna weer iets naar binnen gewerkt. Vervolgens heb ik een aantal verbindingsstukken met de gele kleur merinowol bekleed, heel dun, zodat het er uitziet alsof er een soort neerslag op de takken is gevallen.

Tjally Dirriwachter

(tekst: Tjally Dirriwachter, Netty van Kaathoven)
http://www.academiegenk.be/bk/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten