zaterdag 29 juli 2017

Drie grote mode exposities en lezingen over mode van de Vrije Academie

Binnenkort worden er door de vrije academie, drie interessante lezingen gehouden, gekoppeld aan mode-exposities in Utrecht, Londen en Parijs:

1. Uit de Mode in Utrecht - 8 juli t/m 22 oktober 2017


Honderd jaar geleden stelde het Centraal Museum zijn eerste modeconservator aan. Dat was wereldwijd een bijzonder feit. Tijd voor een feestje. Op de tentoonstelling Uit de mode zijn niet alleen pronkstukken te zien, maar ook restauratoren die live aan het werk zijn. Wanneer is iets niet meer te repareren? Welke ontwerpers staan op het verlanglijstje van de conservator? En waarom heeft het Centraal Museum zoveel mode in huis?
De lezing van Carien Kanters laat zien wat er allemaal komt kijken bij het verzamelen, verzorgen en tonen van een uitzonderlijke modecollectie.

Op 26 augustus en 8 oktober in Utrecht houdt Carien Kanters een lezing over wat er allemaal komt kijken bij het verzamelen, verzorgen en tonen van een uitzonderlijke modecollectie.2. Balenciaga in V&A Londen - 27 mei 2017 t/m 18 februari 2018Het Victoria & Albert Museum in Londen laat in Balenciaga: Shaping Fashion zien wat de unieke stijl was van deze Spaanse Couturier die als een beeldhouwer volumes creëerde met speciaal voor hem ontwikkelde stoffen. Sculpturale vormen en extreem vakmanschap waren zijn handelsmerk.
De tentoonstelling in Londen besteed vooral aandacht aan de topjaren van Balenciaga, de jaren ‘50 en ’60, een periode die wel The Golden Age of Haute Couture worden genoemd. Ook laat men zien welke enorme invloed hij had op tijdgenoten zoals André Courrèges and Emanuel Ungaro en op volgende generaties modeontwerpers. Zijn vernieuwende ontwerpen zorgden in het midden van de 20e eeuw voor het ontstaan van een silhouet waarbij het lichaam meer bewegingsruimte kreeg en architecturale volumes ontstaan. Phoebe Philo for Celine, Rei Kwawabuko voor Comme des Garçons, ze werden allemaal beïnvloed door de nieuwe silhouetten van Balenciaga.

Ook over deze couturier houdt Carien Kanters een lezing op 22 september en 18 oktober in Amsterdam. Zij zal tijdens de lezing meer vertellen over de gehele loop van zijn carrière, zijn invloed op de mode en zijn rol in de modegeschiedenis.

3. Christian Dior | 5 juli 2017 t/m 7 januari 2018 | Musée des Arts décoratifs, Parijs


Ter ere van het 70 jarig bestaan van het modehuis Dior is dit najaar in het Musée des Arts décoratifs in Parijs een grote tentoonstelling te zien over de wereldberoemde creaties van Christian Dior en zijn opvolgers. Couturier Christian Dior (1905-1957) lanceerde in 1947 zijn eerste collectie, die meteen wereldwijd bekend werd als de “New Look”. In de naoorlogse jaren vielen vrouwen als een blok voor de ronde vormen en luxe meterswijde rokken van Dior. Tien jaar lang domineerde hij de internationale mode met zijn super vrouwelijke silhouetten. Met maar liefst 300 kledingstukken die worden tentoongesteld van 5 juli 2017 tot 7 januari 2018 beloofd dit een spetterende tentoonstelling te worden.

Speciaal voor alle modeliefhebbers vertelt Carien Kanters in deze lezing op 9 september en 3 november in Amsterdam over de prachtige ontwerpen van Dior en de relatie tussen mode en kunst in zijn werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten