zondag 4 juni 2017

NKV-zomerdag rond sitstentoonstelling en uitreiking Bosch-van de Kolkprijs

copyright Fries Museum


Op 10 juni organiseert de de Nederlandse Kostuumvereniging haar jaarlijkse Zomerdag in de Harmonie in Leeuwarden. Aanleiding is de schitterende sitstentoonstelling in het Fries Museum.
Op deze dag zal dan ook het thema sits nader worden uitgediept.
Het wordt ook een feestelijke dag, want de Eef Bosch van de Kolkprijs zal worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het behoud, de studie en kennisoverdracht van streekdrachten. De prijs gaat dit jaar naar mode- en kostuumplatform Modemuze

Het Fries Museum heeft een beroemde collectie handbeschilderde sits uit India en de daarop geïnspireerde Europese katoendruk. In de 17de en een groot deel van de 18de eeuw was sits geliefd als stof voor modieuze kleding en in het interieur. Daarna vinden we sits nog in streekdrachten. 
Gieneke Arnolli, conservator textiel in het Fries Museum en samensteller van de tentoonstelling zal haar kennis met ons delen in een inleiding op de tentoonstelling.
Het Fries Museum toont in samenwerking met de Textielfactorij hoe sits nog steeds inspireert.

copyright Fries Museum


In het kader van dit project reisden Nederlandse vormgevers en kunstenaars onlangs naar India. Daar bliezen ze samen met Indiase ambachtslieden de gezamenlijke historie van sits nieuw leven in. Lipika Bansal, de tweede spreker, is hierbij nauw betrokken.

De ochtend wordt besloten door Chris Hagelen (bestuurslid) en Adriaantje de Jong (conservator) van Museum Spakenburg.
De Spakenburgse Wimpie Blokhuis en Hendrikje Kuis behoren tot de laatste generatie die nog dagelijks klederdracht draagt.
Het meest opvallende onderdeel van hun dracht is de kraplap. De mooiste exemplaren van deze gesteven schouderbedekking worden gemaakt van antieke sits.

copyright fotostudio Noorderlicht

Voor de tentoonstelling Hoe Hollands is mijn klederdracht? in Museum Spakenburg, gingen Wimpie en Hendrikje op zoek naar hun eigen sitsen in andere drachten en naar de verschillende betekenissen die eraan gegeven worden. Hoe kon deze exotische stof zo oer-Hollands worden? 
n deze lezing krijgt u een verslag van hun ontdekkingsreis in de wereld van de sits. Via Marken naar Oost-Indië en weer terug naar Spakenburg.


Na de lunch en een bezoek aan de tentoonstelling zal de uitreiking van de Eef Bosch-van de Kolkprijs plaatsvinden. Deze prijs is een initiatief van de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’. Deze stichting wil met de prijs het behoud en de kennis van, en de kennisoverdracht over Nederlandse streekdrachten stimuleren. De jury waardeert mode- en kostuumplatform Modemuze om de vanzelfsprekende wijze waarop zij de Nederlandse streekdrachten opneemt in het grote verhaal van onze vestimentaire geschiedenis. Streekdrachten worden door Modemuze gepresenteerd in een context van mode en kostuum en daarmee aantrekkelijk gemaakt voor nieuwe doelgroepen. Aan de prijs is een geldbedrag, een onderscheiding en een laudatio verbonden.

Meer over de Zomerdag vindt u op de website van de Nederlandse Kostuumvereniging. Meer informatie over de Bosch-van de Kolkprijs vindt u hier.


Dorine Stijkel
Nederlandse Kostuumvereniging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten