maandag 26 juni 2017

Merkwaardig Jaarlap 2017

Ieder jaar benoemt Merkwaardig, vereniging voor liefhebbers van merklappen, een 'Jaarlap'. Dit jaar is deze gemaakt door Marijke Hoek.Het thema vervoer heeft zij verwerkt in een merklap waar veel op is te zien:Marijke werkt graag met een thema en een deadline. Gemiddeld werkt ze tien maanden aan een lap. In mei 2016 is het ontwerp van deze lap klaar. Begin maart 2017 is de lap af, waarbij het originele ontwerp bijna helemaal in stand is gebleven.


Ondergrond en steken
De lap is geborduurd op een licht blauw-grijze stof die eerst is geverfd met Procion-verf. Hierbij is de lap natgemaakt in water met soda en zout. Daarna zijn met een kwast kleuren voor lucht, land en water aangebracht. Een spannend werkje want je kunt niet exact bepalen hoe het wordt.
De lap is hoofdzakelijk geborduurd in kruissteek. Een aantal onderdelen zijn doorgestopt en er zijn stiksteken gebruikt. Aan de voorkant van de Thalys is een extra accent aangebracht met verf. Hiervoor heeft Marijke de kleur zelf gemaakt met behulp van Inktense-potloden.


Gedicht
Centraal op de lap staat het gedicht ‘Echtpaar in de trein’ van Willem Wilmink. De keuze valt op dit gedicht omdat de schrijver uit Enschede, de huidige woonplaats van Marijke, komt. Het gedicht krijgt als eerste een plaats op de lap, daarna volgt de rest.


Persoonlijk
Naast alle manieren van vervoer, waaronder fiets, vliegtuig, trein, auto, boot, paard en wagen en de trekschuit heeft Marijke ook een manier gevonden om de lap persoonlijk te maken. Op één vrachtwagen staat de tekst: Marijke verhuizingen Maastricht-Enschede. Dit slaat op het feit dat Marijke in haar leven 22 keer is verhuisd. Op dezelfde manier heeft ze de namen van de kinderen op de lap verwerkt.


Een geweldig voorbeeld hoe een merklap heel persoonlijk en helemaal van deze tijd kan zijn. Meer info? Kijk eens op www.merklap.nl

Zelf aan de slag gaan?

Cursus Creatieve Naaldkunst
docent: Marijke Hoek & Marina Verboom


Dit najaar van 2017 geeft Marijke in samenwerking met Marina Verboom van Galerie de Ganzerik te Oppenhuizen een cursus Cursus Creatieve Naaldkunst.

In Galerie de Ganzerik te Oppenhuizen kunt u tijdens een dagcursus een lap schilderen en met een weekendcursus gaat u hiermee aan de slag. Opgeven kan bij Galerie de Ganzerik www.galeriedeganzerik.nl

Tekst en foto’s Erna Merema

1 opmerking:

  1. Marijke,wat heb je een schitterende merklap gemaakt.
    Ben er van onder de indruk!!

    BeantwoordenVerwijderen