donderdag 1 juni 2017

Expositie ‘Museum Het Leids Wevershuis in Stijl’ quilt-vilt-weefkunst

Museum Het Leids Wevershuis exposeert 17 juni t/m 24 september 2017 zeventig textielwerken met de ambachtelijke technieken weven, quilten en vilten. De kunstwerken zijn met de heldere kleuren rood, geel, blauw en groen en de kleuren zwart, wit en grijs. Er is zowel vlak als ruimtelijk werk te zien.

In 2017 wordt landelijk het 100-jarig jubileum van De Stijl gevierd onder de naam ‘Mondriaan to Dutch Design'. Zeker 10 steden doen hieraan mee, waaronder Leiden, van waaruit Van Doesburg deze vernieuwende (kunst)beweging in 1917 oprichtte. Naast o.a. De Lakenhal geeft ook Museum Het Leids Wevershuis vorm geven aan dit thema met exposities en een Weverswerkplaats in Stijl.

DE STIJL hanteerde “strenge” principes wat betreft kleur (rood, geel en blauw, naast zwart wit en grijs) en vorm (alleen rechte lijnen en hoeken). Een principe dat uiteindelijk alleen door Piet Mondriaan tot het einde toe is gehanteerd. Het idee hierachter was dat je door het gebruik van heldere kleuren en rechte lijnen een  harmonie creëerde  volgens de wetten van het heelal. De kunstwerken lieten derhalve niet het willekeurige humeur van de kunstenaar zien, maar hielpen het publiek op weg naar waarheid en zuiverheid. Als groep viel De STIJL al snel uiteen, toen na de dood van Van Doesburg, in 1931, het maandblad De Stijl ophield te verschijnen. Mede door toedoen van de echtgenote van Van Doesburg hebben de ideeën van De Stijl internationaal veel bekendheid gekregen en navolging gevonden.

Museum het Leids Wevershuis, Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden
open dinsdag t/m zondag 13-16 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten