donderdag 15 juni 2017

Een kijkje in de keuken bij Marijke van Welzen

Gastblog van Marijke van Welzen: Een kijkje in de keuken 

Inmiddels ben ik bij veel mensen bekend om mijn draagbare kunst.

In het jaar 2000 ben ik voorzichtig begonnen met een kort jackje Ocean wat ik nog steeds graag draag. Inmiddels heb ik al vele jassen gemaakt. Het is iedere keer weer een uitdaging een verhaal te vertellen dat doorloopt in 3D, van voor naar achter.


Deze keer heb ik ervoor gekozen om grote stilllevens te maken naar aanleiding van de stof Mastery van de firma Hoffman. Ik herkende daarin de stillevens van de grote Hollandse en Vlaamse meesters van de 17e eeuw, zoals bv. De schilderijen van Jan Davidsz. De Heem.
De bloemen in de stof lijken verbazend veel op die in de schilderijen. De stof is digitaal geprint.

Hoe ga je dan te werk?

Eerst van alles verzamelen: grote kunstbloemen, blaadjes, bloemblaadjes en meer stoffen.
Het gekke of eigenlijk wonderbaarlijke is, dat als het ware, mijn brein er op ingesteld is.
Ineens zie ik overal dingen die ik kan gebruiken. Herkennen jullie dat?
Zo vond ik op de markt nog twee stoffen met grote bloemen in die stijl.
Het viel me op dat op sommige schilderijen ook kleine insecten die (toevallig ?) op de bloemen zaten gewoon ook geschilderd werden. Iets anders dat mij opviel was dat er ook veel etenswaren op de schilderijen afgebeeld werden.

Met deze dingen in mijn achterhoofd ben ik begonnen aan mijn stillevens.
Ik heb een hoop lol gehad bij het samenstellen ervan. Zo wist ik dat ik grote eenden in mijn stoffen voorraad had en heb ik een eend toegevoegd. Ik vond wel dat hij er op de zelfde manier op moest staan als bv. de fazanten in de schilderijen. Zo heb ik ook allerlei fruit toegevoegd van stofjes uit mijn voorraad, die ik nog had van een quilt met fruit die ik in het verleden heb gemaakt. Voor de grap heb ik ook een levende muis toegevoegd en heeeel veel insecten, die zijn allemaal op het lekkere fruit afgekomen. Ook zijn de stillevens als het ware doorgegroeid naar meer natuurlijke takken of is het andersom?


Zo is er ook een slang in het verhaal gekomen. Ik bedenk dat soort dingen niet bewust van te voren, het ontstaat terwijl ik er mee bezig ben. Intuïtief volgt het één uit het ander.Wil je misschien ook eens ervaren hoe dit werkt en zelf een dergelijk jasje maken?
dan kan dat deze zomer bij Hawar in Oldeberkoop.

www.hawar.nl/en_US/event/bloemenjasje-2017-07-21-2017-07-22-133/register

Marijke van Welzen

www.art2wearblog.blogspot.com
www.facebook.com/marijke.vanwelzen

6 opmerkingen:

 1. Wat een leuk en interessant verhaal van onze gastblogger Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig Marijke, heel inspirerend! Lekker los gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn je verhaal zo te lezen. Bij de tekst "ik heb een levende muis toe gevoegd" was ik wel heel benieuwd. Maar het bleek een geinterresseerd kijkend textiel afbeelding van een muis te zijn.Is deze creatie binnenkort ergens te zien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Voorlopig niet in Nederland , is voor de Hoffman Challenge.

   Verwijderen